Созопол и Поморие - в надпревара за български купувачи на имоти

Българите се завръщат на пазара на ваканционни имоти по родното Черноморие,

отчетоха от компанията Green Life Development & Resorts. "Процентът на сънародниците ни значително се увеличи през изминалите 12 месеца, като тенденцията е валидна за всички курорти, върху които имаме наблюдения. В Созопол над 40% от купувачите в нашия проект през 2016 г. са българи", каза Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development & Resorts. В сравнение с 2014 г. и 2015 г. това е почти двоен ръст. А в Поморие делът на купувачите българи през 2016 г. е бил малко над 30%.

Клиентите в Созопол са обикновено млади и на средна възраст семейства с деца. Те купуват имота или за собствено ползване или за отдаване под наем. В комплекса на компанията в Поморие клиентите са по-възрастни и купуват само за собствено полазване, каза Теофил Петров.

Руснаците са основните купувачи в Поморие, като обикновено те са от Москва или Санкт Петербург, каза Екатерина Желяпова, търговски директор в компанията,цитирана от Стандарт. В Созопол 45% от купувачите са руснаци, 40% българи, а другите 15% се разпределят между западноговорящи туристи, украинци и казахстанци. Както българските, така и руските купувачи разполагат с бюджет между 40 000 и 60 000 евро за апартамент с една спалня.

Според специалистите условията на ваканционния пазар у нас през 2017 г. ще бъдат благоприятни и от гледна точка на конкурентната среда. След събитията в Турция, за руските граждани тя вече не е опция за престой. Испания и Италия са косвени конкуренти на България, но там купуват по-заможни туристи.

Нашата страна няма пряк конкурент с идентични характеристики, имаме достъпни средни пазарни цени. През 2017 г. ще има умерен ръст на цените и сделките на ваканционния пазар, прогнозират от компанията.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови