До 10% поскъпване при ваканционните имоти

Един от основните сегменти, които представляват все повече интерес за българи, са летните ваканционни имоти.

Близо 40% от купилите такъв тип недвижимост през 2016 г. са били наши сънародници срещу 60% чужденци. От последните 45% са руснаци, а 15% - граждани от Украйна, Казахстан и от държави от Западна Европа. За разлика отпреди години, британски клиенти почти липсват.

Интересът от страна на чужденци към морските ваканционни имоти ще остане висок. „Предвид геополитическата обстановка руснаците нямат сериозна алтернатива. Турция отпадна. Тази година очакваме сериозен ръст в туризма, който се отразява и върху броя сделки. Голяма част от нашите клиенти са туристи и купуват имоти”, каза Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development & Resorts. Често Испания, Франция, Гърция и Италия са споменавани като алтернативни пазари. „Тези пазари обаче са за по-богати хора, които могат да отделят бюджет над 200 000 EUR. Масовият пазар обаче остава българският с цени около 60 000 EUR”, пояснява Петров.

Намаляването на срока на продажба е друга интересна тенденция, която се случи на ваканционния имотен пазар през изминалата година. Ако в началото срокът е бил до 3 месеца от обявяването на имота за продажба, то към декември 2016-а той вече е около месец и половина-два. Почти няма отстъпка от офертната цена при придобиването на имота, коментират специалисти. Ваканционните апартаменти се купуват от хора с възможности, които плащат кеш. Ако желаят да ползват разсрочване, то е по схемата 30% при подписването на договора и изплащане на останалата част в рамките до две години. Почти не се ползва практиката да се купи ваканционен имот с ипотечен заем.

Относно типа жилища, които се купуват, то тенденцията е от студиа към имоти с една и две спални с цена между 40 000 EUR и 60 000 EUR. Акцентът е върху качествени обекти с добро обслужване. Последното е много важно, тъй като повечето чужденци искат да отдават имотите си под наем, а част от тях след време решават да живеят в тях постоянно и искат последващото обслужване да е на високо ниво.

До 10% се очаква ръст в цените на ваканционните имоти през 2017 г., прогнозират анализатори. „Тенденциите на пазара през 2016-а ще се затвърдят през 2017 г. Очакваме ръст при продажбите. Възможно е и делът на българите да нарасне допълнително. През 2017 г. ще се концентрираме повече върху родните купувачи и ще проучим по-внимателно техните изисквания“, казва Петров.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови