Няма да има голям спад в цените на имотите, предлагането е ограничено

Дали цените на недвижимите имоти в България ще растат и дали ще има сделки зависи от предлагането. Продавачите диктуват цените на пазара.

Няма да има драстичен спад в цените на имотите у нас, защото и в момента предлагането продължава да е ограничено, особено що се отнася до готовите, обзаведени и на добро място имоти. Този коментар в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria направи Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

„В нашия сайт обявите [за продажба] на жилища са намалели с 27%. Това означава, че има сериозно ограничаване на предлагането, което ще държи цената”, съобщи тя.

Стойчева отчете, че миналата година беше изключително силна за пазара на недвижими имоти със сделки само за жилища в София от близо 37 хиляди и допълни, че средната цена в столицата достига 1300-1400 евро за квадратен метър.

По думите ѝ началото на тази година продължи еуфорията в сектора от 2021 година, но войната в Украйна промени тенденцията.

„След това започна възстановяване, но лятото отново се регистрира спад най-вече заради коментарите, че ни чака тежка зима, че инфлацията е много висока, че не е такава, каквато се обявява официално, че лихвите по ипотечните кредити ще се удвоят, посочи експертът и допълни, че политическата нестабилност също се е отразила на пазара на имоти. – Цените на имотите стигнаха върха си това лято и имаше вече абсолютно непазарни цени.“

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ