За какво да внимаваме в търсенето на жилище?

Домът ни е мястото, в което се чувстваме най-комфортно и уютно. Търсенето на недвижим имот е вълнуващо занимание, но също така поставя много въпроси. Инвестицията в жилище обикновено е дългосрочна стъпка.

Пазарът е динамичен и се променя от редица фактори. Има някои задължителни неща, на които да наблегнем, когато мислим за недвижимо имущество. За да сме удовлетворени, на първо място, трябва да знаем какво търсим и защо искаме точно това. Как да направил избор?

Каква е целта на покупката?

Преди да изтеглим банков заем или да вложим спестяванията си в недвижими имоти, трябва да знаем какво ще правим с покупката. Имуществото освен за живеене, може да се дава под наем, за да възвърне средствата от инвестицията и да достигнем до приход. Вариантите са дългосрочно отдаване или отдаване за нощувки.

Трябва да сме наясно и с какво свободно време разполагаме, за да менажираме жилище, което сменя гостите си.  Решението зависи и от локацията на имота — голямо, малко населено място или курортно селище. Ако купуваме имота, за да се нанесем там, се съобразяваме с ежедневната си динамика и начина на живот на семейството, ако не сме сами.  

Къде да бъде разположен имотът? 

Локацията на недвижимото имущество трябва да бъде удобна и свързана с бъдещите ни планове. Съобразяваме я с придвижването си до работа, с наличието на детски градини, училища или университет в близост.

Гледаме и развитието на инфраструктурата в района. Наличието на ключови транспортни линии би ни накарало да се чувстваме спокойни, че можем лесно да се придвижим от вкъщи от друга точка в населеното място. Ключово е да решим дали искаме да живеем в центъра, или в кварталите. Обръщаме внимание и дали притежаваме или планираме да имаме автомобил. По този начин ще предотвратим по-нататъшни проблеми с паркирането.

Колко време имаме до избора? 

Някои хора предпочитат да планират дълго важна крачка като закупуването на недвижимо имущество. Ако не бързаме, отделяме повече време, за да намерим идеалния дом.  Трябва да предвидим, че добрите оферти бързо се превръщат в реализирани сделки. Ако сме сигурни, че харесаният имот отговаря на критериите ни, по-добре да не се бавим. Влизаме в контакт с брокера или продавача и задействаме покупката.

Ако няма да използваме жилището веднага или в близко бъдеще, може да инвестираме в имот “на зелено”. Трябва да сме готови, че при това положение сроковете за изпълнение не са точни на сто процента.  

Функционалност на недвижимите имоти

Фактор, по който да разглеждаме недвижимите имоти, е статутът. Ако сме голямо семейство и искаме простор, ни трябва къща. Тя ще ни коства по-голяма инвестиция. Разходите, за да я поддържаме са значително по-високи от тези, които бихме имали при апартамент. Трябва и добре да се запознаем с вариантите на строеж, като все по-актуални са сглобяемите къщи.

Апартаментът е с предимства като лесно отопляема площ, по-ниски сметки, по-малко обзавеждане. Ако сте сами, разгледайте предложенията за практични тавански стаи или ателиета. Помислите и дали ви е необходимо да доплатите за гараж, ако има такава възможност. 

Площ и изложение на имотите

Недвижимото имущество има различно разпределение. Може да заложите на много и по-малки стаи или да закупите двустайно жилище, с площ над 80 квадрата. Някои преходни помещения могат да бъдат затворени. Има възможност и тераси да се усвоят към стаите. Всичко зависи от личните ни предпочитания и усещане за комфорт.

Изложението определя през коя част на деня помещенията ще бъдат осветени от слънцето. Изложените на изток недвижими имоти – сутрин, а западните – следобед. 

Удобства в жилищата 

Важно е да определим дали искаме обзаведено, или изцяло “голо” жилище. Това можем да видим посочено в повечето обяви. Ако изберем да има налични мебели, това би ни спестило пари. Други удобства са:

  • тераса — в много сгради ново или старо строителство се проектират едностайни апартаменти без балкон или тераса. Това прави простирането неудобно, защото трябва да се случва в помещението;
  • отделен санитарен възел — отделни вътрешни пространства за баня и тоалет са предпочитани от много семейства, защото няма да е нужно да се изчаквате особено сутрин;
  • мокро помещение — практично е и задължително според някои домакини, за да има къде да поберат всички домакински уреди – прахосмукачка, моп, парцал и т.н.. 

Мазе или таванско помещение ни дават повече пространство за вещи, които не използваме целогодишно. 

Цени на недвижимите имоти 

Определят се от много фактори, a движението им се прогнозира от специалисти. Пазарите се анализират периодично и информацията е достъпна до всеки, който се интересува. Ако преди години се публикуваха обяви за продажба във вестниците, днес онлайн проучваме тенденциите, споделят от Bazar.bg.

Ежедневно се публикуват обяви от частни лица или агенции и веднага можем да влезем в контакт. Ако сме решили имотът да е строго инвестиционен, добре е да потърсим райони, които се развиват в момента. Това донякъде ни гарантира, че след време ще го препродадем на по-висока цена. 

Допълнителна инвестиция 

Разходите не приключват до придобиването на недвижимата собственост и платените държавни такси. Следва освежаване и боядисване на стени. Някои забележки като влагата, напукването на таваните или захабени подове не се забелязват веднага. Трябва да сме готови за непредвидени ремонти. Не всички продавачи са се погрижили да инвестират в подходящ стъклопакет или изолация.

Обзавеждането е голямо перо в бюджета.  Ще сме късметлии да закупим недвижим имот със запазени мебели, които ни допадат. В случай че не притежава имотът такова удобство, трябва да включим и услуги по пренасяне на вещи.

Недвижимото имущество е предпочитана инвестиция. То съставлява и земеделска земя, търговски помещения, офиси и др. В Интернет лесно можем да филтрираме показателите според желанията ни. Нужно е да се доверим на авторитетни сайтове, в които качват и частници.

Много брокери публикуват фалшиви обяви в платформите си, за да се сдобият с контакт на евентуален клиент. Покупката на недвижимо имущество изисква консултация с юридическо лице, ако не използваме услугите на агенция.