Строителни безумия в Бургас: Да си бетонираш балкона

Да си разшириш апартамента като „усвоиш“ терасата се е превърнало отдавна в стандарт по нашите ширини.

В Бургас обаче сме с един гърди напред и може да патентоваме поредното „ноу-хау“ в строителството. Ние, от meduzata.com, се натъкнахме на поразителна гледка в жк Възраждане, комплексът, в който по дифолт е най-разюзданото строителство.

Все остъклени балкони сме виждали, но бетониран, признаваме – за пръв път. Точно такъв има на трети жилищен етаж на сграда в близост до ОД на МВР. Собствениците са превърнали балкона си в бункер, за да си разширят стаята и като се лишат от част от прозорците.

Над зазиданата тераса пък има пръкнало се самодейно балконче, за което може да се хванем на бас, че няма строителни книжа.

Освен, че гледката е шокиращо грозна, такъв вид проустройства са в разрез със закона и подлежат на премахване.

За да запознаем читателите на meduzata.com с правата им като собственици на апартаменти, трябва да обясним разликата между балкон, лоджия и тераса.

Какво е балкон?

Законът определя балкона като открита използваема площ върху конзолна конструкция, издадена пред фасадата на сградата. Това означава, че балконът се изгражда пред фасадата на сградата, като не е заобиколен от стени. 

Какво е тераса?

Терасата пък е открита използваема площ, разположена върху помещения, върху колони или върху терена. 

Какво е лоджия?

Лоджиите пък са вдлъбнатини в цялостната сграда, които обаче са отворени от едната си страна и са включени в общия обем на сградата.

***

Именно конструктивните специфики на трите начина за обособяване на това пространство са причина за различното им третиране от строителните норми. Законът изисква наличието на разрешение за строеж за терасите, но не и за балконите и лоджиите.  Тоест законът е предвидил балконите и лоджиите да могат да се остъкляват без необходимост от съгласуване с общинската администрация.

За разлика от тях обаче, за терасите е необходимо снабдяването с разрешение за строеж. Тъй като терасите са изградени върху колони или друг обект, тяхното остъкляване би рефлектирало върху цялостната конструкция и стабилност на сградата.

Какви са рисковете, ако остъкля тераса без разрешение за строеж?

Ако остъклите терасата си без разрешение за строеж, от съответната общинска администрация могат да направят проверка и да издадат заповед за спиране на строителството, а при вече реализирано остъкляване – заповед за премахване на незаконен строеж. 

Законът предвижда, че строеж, за който се изисква разрешение, но е изграден без такова, е незаконен и като такъв подлежи на премахване.

Текст и снимка: Ирина Генова

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ