Имотите през 2023: Рискови са покупките «на зелено»

Драстичното поскъпване на строителните материали през пролетта подложи на изпитание строителните предприемачи и доведе до ръст на цените на новото строителство.

Това наред с ускоряването на инфлацията тласна общия индекс на Националния статистически институт (НСИ) за цените на жилищата през второто тримесечие до 14-годишен връх. Заради силния ръст на цените на фона на по-бавното нарастване на доходите на населението отново се заговори за балон на жилищния пазар.

Според някои очаквания догодина сделките ще намалеят с между 5% и 10%, но според други е възможно те да се задържат на нивата от 2022 г.

Една от причините за това е продължаващият силен ръст на предлагането. По данни на НСИ през третото тримесечие в страната е започнало строителството на 8823 нови жилища с разгъната застроена площ (РЗП) от над 1 млн. кв. м. Ръстът при броя на жилищата от 35% на годишна база и при площта им – с 32,5% беше най-големият от десет години насам. Анализатори обясняват нестихващия апетит към нови проекти с инерционния характер на жилищния пазар и желанието включително на компании с малък опит на пазара да се възползват от бурното му развитие през последната година и половина. 

Купувачите обаче трябва да бъдат особено внимателни, когато пристъпват към покупка на имот в ранна фаза на изграждане – преди Акт 14, предупреждават те. 

Внимателни при определянето на офертните си цени трябва да бъдат и продавачите както на първичния, така и на вторичния пазар, тъй като забавянето в обема от сделки вероятно ще удължи сроковете за продажба на жилищата на пазар, в който купувачите вече се озовават в по-силна позиция. И към момента обаче на пазара има надценени оферти, коментират анализатори. 

Ниските все още лихви подкрепиха и през 2022 г. бурния ръст на ипотечното кредитиране - обемът на отпуснатите кредити до края на септември достигна 4,9 млрд. лв, което е ръст с 27% спрямо същия период на миналата година по данни на БНБ. Броят на отпуснатите ипотечни кредити в страната също е нараснал с 2% през този период, сочат данни на Агенцията по вписванията.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***