2022: Начало на охлаждане за жилищния пазар у нас 

2022 беше година на изпитания за всички участници на жилищния пазар у нас. Комбинацията от геополитическо напрежение заради войната в Украйна, ускоряваща се инфлация, която в България достигна 24-годишен връх,

затягането на паричната политика от Европейската централна банка (ЕЦБ) и очакванията за повишаване на лихвите по ипотечните кредити за първи път от над десет години охлади пазара след година и половина на непрекъснат ръст на сделките. 

Драстичното поскъпване на строителните материали през пролетта подложи на изпитание строителните предприемачи и доведе до ръст на цените на новото строителство. Това наред с ускоряването на инфлацията тласна общия индекс на Националния статистически институт (НСИ) за цените на жилищата през второто тримесечие до 14-годишен връх. Заради силния ръст на цените на фона на по-бавното нарастване на доходите на населението отново се заговори за балон на жилищния пазар.

Високите цени наред с общата несигурност за икономиката и доходите и очакванията за ръст на лихвите по ипотечните кредити накараха част от купувачите да се оттеглят от пазара. През третото тримесечие Агенцията по вписванията отчете първи спад на сделките с имоти от края на 2020 г., макар че за деветмесечието броят им на национално ниво все пак е най-високият от 15 години насам. 

Индикации за започнало охлаждане на пазара през третото тримесечие обаче дават още две сравнения – за първи път от 15 години броят на сделките между юли и септември беше по-малък спрямо периода април-юни. А след 8-годишен период, в който сделките през лятото нарастваха с всяка следваща година, сега тенденцията беше прекъсната. 

Пълната картина за годината при сделките ще стане ясна, когато Агенцията по вписванията публикува през януари данните си за четвъртото тримесечие, но повечето анализатори на пазара са съгласни, че захлаждането, което се превърна в ключовата дума за жилищния пазар у нас през 2022 г., е факт. 

Според някои очаквания догодина сделките ще намалеят с между 5% и 10%, но според други е възможно те да се задържат на нивата от 2022 г. 

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

 

***