Финансират домакинствата за изграждане на фотоволтаични системи

Процедура за обществено обсъждане обяви Министерството на енергетиката, която да финансира българските домакинства за изграждане на фотоволтаични системи.

Могат да кандидатстват всички физически лица, граждани на България или друга държава, със статут на постоянно пребиваващи у нас. Жилището, с което се кандидатства трябва да бъде собствено и основно, както и в него да се заменя неефективен източник на топлинна енергия на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Процедурата и идващото от нея финансиране цели да насърчи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата.

Предвидените средства са в размер на 59 840 000 лева, от които 49 870 000 лева идват от Европейския съюз, а 9 970 000 лева от държавата.

Процедурата се състои от два компонента. Първият е за закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване, а вторият за закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия.

1 960.83 лв. е горната граница на финансирането по проектно предложение по Компонент 1 и е до 100% от стойността на инсталацията. По Компонент 2 максималният размер е 15 000 лв. и покрива 70% от стойността на системата.

Предвидено е изцяло електронно подаване и последвала оценка на предложенията чрез Информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост.

Проектът на условията за кандидатстване и за изпълнение, както и приложенията към тях по процедурата, е публикуван за обществено обсъждане на настоящата интернет страница и в Информационната система за Механизма ИСУН 2020.

Предложения и коментари могат да се подават в срок до 23 февруари 2023 г. (включително) единствено в Информационната система за Механизма ИСУН 2020, раздел "Процедури за БФП" - "Национален план за възстановяване и устойчивост", "Процедури за обществено обсъждане".