Имотите: Ето кои купувачи се оттеглиха

Динамична и предизвикателна. Така обобщиха изминаващата година представители на водещи компании за недвижими имоти в България.

С какво още ще бъде запомнена 2022 и какви тенденции се наблюдаваха – вижте коментарите на мениджъри на водещи компании в сектора:

Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС:

Хората без спестявания се оттеглиха от пазара

Това беше една преломна година, която донесе на пазара редица трансформации и постави началото на други. Растящата инфлация, политическата нестабилност и очакванията за ръст на лихвите по кредитите накараха хората без спестявания да се оттеглят от пазара. В процес на изчакване останаха и купувачите с минимално самоучастие и с кредит, покриващ по-голямата част от стойността на имота.

В същото време на пазара излязоха хората с повече спестявания. Те вложиха парите си в имот, за да ги спасят от инфлацията, тъй като съхранението на депозит спря да бъде разумен вариант. Изминалите 12 месеца стимулираха хората да премислят решенията и досегашното си поведение.

Потребителите започнаха да приоритизират по-внимателно разпределението на средствата си и да изчакват повече. Проучваха опциите на пазара по-добре, преди да пристъпят към сделка. През последните месеци купувачи и продавачи започнаха да изравняват броя си. Въпреки това 2022 се отличи с висока активност, стимулирана от все още ниските лихви и търсене, значително по-голямо от предлагането.

Иван Козаров, управляващ директор на ARCO REAL ESTATE:

Масово се изчаква да се види накъде ще тръгнат банковото кредитиране и инфлацията

2022 беше много динамична година за пазара на недвижими имоти. Започна ударно и достигна своя пик на сделки през пролетта. Тогава вследствие на покачване на цената на строителните материали и инфлацията доста инвеститори индексираха цените и се стигна до бум на закупуването на завършени/стари имоти. Последва лятото, през което се наблюдаваше един нормален темп на сделки с първи индикации на забавяне на пазара на недвижими имоти.

И вследствие през есента и до днес вече виждаме по-спокоен пазар. Купувачите са по-предпазливи и масово се изчаква да се види накъде ще тръгнат банковото кредитиране и инфлацията. В момента можем да кажем, че е налице охлаждане на пазара на недвижими имоти, но далеч не можем да говорим за спад в цените.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***