Снежана Стойчева: Купувачите са отказаха от сделки на всяка цена

Каква беше 2022 г. за жилищния пазар, ипотечното кредитиране и жилищното строителство у нас, какво да очакваме през следващата година и кои са рисковете? Вижте коментари на анализатори и участници на пазара, интервюирани от investor.bg. 

Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net

През първата си половина 2022 беше година на бързи и лесни сделки с имоти. Цените стигнаха стойности, които пазарът отхвърли, а купувачите се отказаха от „сделки на всяка цена“. Наемите се върнаха в играта, но на по-висока цена. Изискванията към жилищата ново строителство се повишиха и за купувачите в голяма степен стана важно и качеството на средата на живот.

За съжаление, страхът ще продължи да оказва силно въздействие върху пазара и догодина, защото политическата и икономическата ситуация продължават да бъдат несигурни. От друга страна, хората, които желаят да живеят по-добре, ще имат по-голям избор от имоти. Инфлацията, повишаването на лихвените проценти, войната и миграцията ще действат по-скоро дисциплиниращо на пазара.

Песимистичната ми прогноза е някои инвеститори да не успеят да завършат сградите, които са започнали, да се увеличи безработицата и на пазара да излязат имоти от необслужвани кредити, интересът към покупката на имот да спадне драстично – с над 40%, а цените на жилищата - с повече от 25%.

Оптимистичната ми прогноза е това, което реално очаквам да се случи през 2023 г. - спокоен пазар на имоти, без резки промени в търсенето и в цените.

 ***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***