2022 г.: Невиждан ръст на цените на имотите

Динамична и предизвикателна. Така обобщиха изминаващата година представители на водещи компании за недвижими имоти в България.

С какво още ще бъде запомнена 2022 и какви тенденции се наблюдаваха – вижте коментарите на мениджъри на водещи компании в сектора:

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

Невиждан ръст на цените от повече от десетилетие

През 2022 жилищният пазар се нажежи до червено, преживявайки ръст на цените, какъвто не бяхме виждали от повече от десетилетие. Наред с високата инфлация през цялата година наблюдавахме засилено търсене, но недостатъчно предлагане, което допълнително стимулираше растежа на цените. Банковото финансиране остана достъпно при исторически най-ниски лихвени проценти.

Другите фактори, които влияят върху жилищния пазар, продължаваха да са в положителна посока. Безработицата остана на ниски нива – около и под 5%, а доходите продължиха да нарастват, макар и по-бавно от цените на имотите – с около 15%. Това задържа достъпността на жилищата на относително добри нива, а пазара – близо до фундаментите му.

Явор Пейчев, оперативен директор на „Имотека“:

Войната и високата инфлация не успяха мигновено да спрат устрема на имотния пазар

2022 беше изключително динамична година. Може да бъде наречена година на действието. Политическите и икономическите фактори като войната и високата инфлация не успяха мигновено да спрат устрема на имотния пазар и станахме свидетели на рекордна активност и сделки както за лично ползване, така и за инвестиция. За това помогна и евтиното банково кредитиране, както и ниската безработица.

Търсенето в началото на периода в пъти изпреварваше предлагането, а баланс започнахме да виждаме съвсем наскоро. Цените на имотите се задържаха високи и към момента не падат.

Иван Пармаков, съосновател на Avalant:

Висока активност въпреки несигурното бъдеще

Годината предложи някои от предпоставките за назряваща „перфектна буря“ пред пазара на имоти – увеличаващата се инфлация, войната в Украйна, плавното повдигане на лихвените проценти, както и очакванията за рецесия.

Всички тези фактори въздействаха по различен начин на намеренията на участниците на пазара в различните сегменти, но въпреки това годината отчете една от най-високите активности по обем сделки през последните 10 години.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***