Пазарът на имоти 2023 г.: Лека и недълга криза

Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2023?

Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България:

Добромир Ганев, председател на УС на НСНИ:

Криза на имотния пазар вероятно ще има, но тя ще е относително лека и немного дълга

Пазарът, от една страна, ще е подвластен на очакваните проблеми в икономиката на Европа, на военните действия, на инфлационните процеси, на очакваното увеличение на лихвените проценти от ЕЦБ, на енергийната криза и на политическите процеси в България. 

От друга, макроикономистите очакват стабилен трудов пазар и продължаващ изпреварващ инфлацията ръст на средните брутни възнаграждения на работещите за 2023. 

Кризисен период на имотния пазар вероятно ще има, но той ще е относително лек и немного дълъг. Това ще е така и пopaди зaĸoнoвaтa peгyлaция зa фopмиpaнe нa бaзoвитe лиxви пo лeвoвитe ĸpeдити зa нaceлeниeтo (в тoвa чиcлo и жилищнитe) и пopaди виcoĸoтo нивo нa лeвoвa лиĸвиднocт oт пpивлeчeни cpeдcтвa (дeпoзити и cмeтĸи нa гpaждaнитe) в бaнĸoвия ceĸтop.

Евентуално положително развитие по приемане на страната в Еврозоната може да окаже позитивно влияние на пазара.

Очакваме забавяне на ръстовете на цените на жилищни имоти, а в някои райони може би ще регистрираме спадове на годишна база. Забавяне на сроковете за реализация на жилищните единици. 

Внимание при покупките „на зелено“ за проекти с неосигурено банково или собствено финансиране и разчитащи преимуществено на парични потоци само от продажби на крайни клиенти. Потребителите трябва да бъдат внимателни и при подписване на договорите и клаузите, вписани в тях за този вид покупки на жилища.

Въпреки това в цялост пазарът вероятно ще остане динамичен в основните големи градове на страната и през 2023.

Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС:

Продавачите ще станат повече от купувачите, това ще намали броя на сделките

Общата посока на пазара на недвижими имоти ще бъде в силна зависимост от инфлацията, пазара на труда, битовите сметки, състоянието на малкия и средния бизнес, както и от политическата стабилност. Активни през 2023 ще бъдат хората, търсещи жилище за собствено ползване. Тези с по-значителни спестявания също ще бъдат сред участниците на пазара. 

Активността ще бъде с вълнообразен характер – т.е. ще бъдем свидетели на сравнително често редуване на спадове и ръстове. 

Очаквам обръщане на досегашното съотношение – продавачите ще станат повече от купувачите, което неминуемо ще намали броя на реалните сделки.

Какво ще се случи с ценовите нива, ще зависи именно от броя на сделките. А той, от своя страна, ще бъде резултат от това доколко ще се срещат очакванията на двете страни. Затова е добре продавачите да се вслушват в купувачите и когато им се поиска отстъпка, да преценят внимателно защо и дали е разумна. 

Смятам, че собствениците на имоти в непредпочитаните райони и в неподдържани сгради първи ще усетят, че трябва да понижат цените си. 

От няколко месеца наблюдаваме забавяне на темповете във вземането на решение за покупка и тази тенденция ще е валидна през цялата 2023. Купувачите сравняват повече оферти, преди да сключат сделка, затова продавачите трябва да са конкурентни. През идните 12 месеца тази тенденция ще стане по-устойчива.

Съветът ми към хората, които изпитват трайни затруднения в плащането на кредита си, е да продадат имота, за да покрият кредита си или част от него. Могат да купят по-малко жилище с намалената вече вноска или да излязат под наем. Ако нямате реален план как ще се справите със заема си след 6 месеца, то бавенето на това решение води единствено до повече загуби.

На пазара на наеми към момента съществува разбирането, че наемите следва да се повишат с инфлацията по подобие на стоките и услугите. Но това не е икономически логично и обосновано, освен ако собствениците не отдават имота си на подпазарни нива.

Доходът от наем е с коефициент на рентабилност, а не трудов доход, т.е. той не може да се индексира ведно със стоките и услугите. Това, на което следва собствениците да обърнат внимание, е какви са очакванията на наемателите, колко добросъвестен наемател могат да открият, както и колко добър продукт предлагат те самите.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***