Пазарът на имоти 2023 г.: Спад на цените няма да има

Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2023?

Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България:

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

Темпът на нарастване на цените ще се забави, а предлагането ще се увеличи

През следващата година тенденциите на жилищния пазар ще продължават да бъдат във фокуса на интереса както поради все още налично незадоволено търсене, така и поради нуждата от актуална информация за неговото развитие, което често дава индикации и за посоката на развитие на икономическия цикъл като цяло.

Нашите очаквания са темпът на нарастване на цените да продължи да се забавя, а предлагането постепенно да започне да се увеличава както на първичен, така и на вторичен пазар.

Започналото повишение на лихвените проценти ще се усети по-ясно в средата на 2023 и в зависимост от неговите размери то би могло да охлади или да активизира пазара. Към момента по-вероятно е повишенията да са плавни и това да внесе спокойствие у купувачите. 

Като цяло мисля, че можем да очакваме една по-спокойна година за жилищния пазар, като по-голямо активизиране ще има през второто полугодие на 2023.

Явор Пейчев, оперативен директор на „Имотека“:

Пред купувачите ще има повече възможности за избор, но не очаквам спад на цените

Смятам, че 2023 година ще донесе баланс, забавяне на темпото и нормализиране на пазара, тъй като прекомерната динамика и рекордните показатели не могат и не бива да бъдат константа. 

Търсенето и предлагането ще се балансират, инфлацията ще продължи да забавя темпа си, възможно е на пазара да във второто полугодие да излязат хора, които са били в затруднение, но вече са стабилизирали финансовото си положение. 

Пред купувачите ще има повече възможности за избор, но не очаквам спад на цените, поне на този етап. Това ще бъде една стабилна година, в която участниците на пазара ще си дадат време за размисъл, за да вземат най-доброто решение.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***