Пазарът на имоти 2023 г.: Ще се изчисти от спекулатни

Какви са прогнозите за пазара на имоти за 2023?

Вижте коментарите на мениджъри от водещи компании за недвижими имоти в България:

Изабела Клисарска, изпълнителен директор на „Явлена“:

Пазарът ще се изчисти от спекулативни купувачи

Очакваме пазарът от гледна точка на цени на реализация да продължи в етап на плато. Активността на участниците да бъде балансирана и добре премислена, както при продавачи, така и при купувачи. 

Свиването на интереса и броят сделки да продължат, но не с драстични темпове, а плавно и постепенно. 

Очакваме пазарът да се очисти от участници и посредници, които не са адекватни на условията и на пазара да останат само реално мотивирани участници и професионалисти, които „знаят какво правят“. Също така отпадането от пазара на т. нар. „спекулативни купувачи“. 

Продължаващо преливане – от купувачи да стават наематели и вследствие на това продължаваща тенденция от средата на 2022 и през 2023 на покачване на наемните цени, с което се подобрява възвръщаемостта на инвестицията в недвижими имоти.

Явор Костов, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton:

За разлика от 2008, сега не смятам, че ще има дълбока криза

За нас най-вероятният сценарий за икономиката е т.нар. мека рецесия (mild recession), като най-голямата тежест ще е през първата половина на 2023. 

Очакваме стабилизиране на икономиките през втората половина на годината, но ефектът ще се усети със закъснение на имотните пазари. Трендът е към ръст на търсената от инвеститорите доходност във всички сегменти на пазара на бизнес имоти, което ще продължи да поставя цените под натиск. 

Очертава се и засилено предлагане на активи, чиито оперативни резултати са под натиск от спадналата динамика на икономиката. Това по наша оценка отваря потенциал за сделки в този сегмент на пазара. 

При офис наемите очакваме задържане на активността, тъй като трендът все още е към оптимизация на площи, докато развиващият се сегмент на ритейл парковете ще задържи активността при търговските площи стабилна. Като цяло, за разлика от 2008, сега не смятам, че ще има дълбока криза и продължителен застой.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***