Какви са сценариите за пазара на недвижими имоти?

От 2020 г. с помощите, които се изсипаха в икономиките в подкрепа на хората заради Covid епидемията, цените на имотите пораснаха с над 50%. 

При песимистичен сценарий сега говорим за спад на цените с до 20%. Ако някой преди две години е купил имот, то той е направил добра инвестиция. 

Този коментар в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria направи Борис Димитров, собственик и изпълнителен директор на "Кредит Навигатор", компания, специализирана в областта на кредитните консултации.

Той поясни, че основните купувачи в този период са работещи хора между 30 и 45 години със спестявания, които са купували за собствени нужди. „Впоследствие се включиха и т.нар. инвеститори, които купуват имоти с цел да ги задържат, изчаквайки удобен момент да ги реализират“, посочи консултантът.

По думите му ще има корекция на пазара на недвижими имоти, а някои инвеститори продължават да бъдат активни, защото смятат, че приемането на България в еврозоната ще даде допълнителна подкрепа за цените на имотите.

Димитров отчете, че броят сделки намалява, но оборотите от тях компенсират и това е причината всички участници на пазара – от агенции за недвижими имоти през нотариуси, банки и кредитни консултанти, да „изпратят рекордна 2022 година, но с много въпросителни как биха се развили нещата през 2023 година”.

ПОВЕЧЕ ЧЕТЕТЕ ТУК!

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ