Имотният пазар 2023: По-малко купувачи и тук-там по-ниски цени

Незадоволеното търсене ще продължи да движи имотния пазар и през 2023 г. Цените ще растат, но с намаляващо темпо.

Започналото повишение на лихвите по заемите ще се усети към средата на годината, а през втората ѝ половина се очаква успокояване на пазара. Вероятно продавачите ще бъдат повече от купувачите и това ще засегне цените в неатрактивните квартали и сгради. Активни през 2023 г. ще бъдат хората, търсещи жилище за собствено ползване.

Това са част от прогнозите на брокерите, към които "Дневник" се обърна за прогноза за пазара през новата година.

Ръстът на цените ще се забави още

През 2023 г. тенденциите на жилищния пазар ще продължават да предизвикват интерес както поради все още незадоволеното търсене, така и поради нуждата от актуална информация за неговото развитие. Това често дава индикации и за посоката на развитие на икономическия цикъл като цяло, казва Полина Стойкова, изп. директор на фирмата "Бългериън пропъртис".

Според Антон Андонов, изп. директор на "Ера", търсенето ще остане високо. Макар и да затихва, импулсът, който пазарът получи от COVID-19, все още е много силен, смята той. Позовава се на последните данни на Националния статистически институт, които показват, че към третото тримесечие на 2022 г. броят на сделките е с 39.96% по-висок от същото тримесечие на 2019 г., т.е. преди COVID-19.

И двамата смятат, че темпът на нарастване на цените ще продължи да се забавя. Андонов допълва, че въпреки очакванията на повечето анализатори и потенциални купувачи цените на жилищата ще продължават да растат, макар и с темп, по-нисък от темпа на инфлацията.

Ръстът на цените на жилищата ще се стреми да догонва ръста на инфлацията и тя ще бъде един от основните фактори, които ще оказват въздействие върху цените на жилищата в големите градове през следващата година, посочва той.

Какво ще се случи с ценовите нива ще зависи от броя на сделките, който пък ще бъде резултат от това доколко ще се срещат очакванията на двете страни, анализира Гергана Тенекеджиева, изп. директор на "Адрес". Затова тя съветва продавачите да се вслушват в купувачите и когато им се поиска отстъпка, да преценят внимателно защо и дали е разумна.

Предлагането ще расте

Полина Стойкова очаква предлагането постепенно да започне да се увеличава както на първичния пазар на покупка от строител, така и на вторичния на сделки с бивши собственици. Антон Андонов споделя мнението ѝ и смята, че активността на пазара ще бъде подкрепена от няколко основи фактора:

• устойчивия ръст на спестяванията на домакинствата, който продължи и през цялата 2022 г.

• ниската безработица

• ръста на доходите

• ръста на БВП

желанието на сегашните купувачи да живеят в по-нови, по-хубави и по-големи жилища.

Оценката на брокерите от "Адрес" е, че общата посока на пазара ще бъде в силна зависимост от:

• инфлацията

• пазара на труда

• битовите сметки

• състоянието на малкия и средния бизнес

• политическата стабилност.

Активни през 2023 г. ще бъдат хората, търсещи жилище за собствено ползване. Тези с по-значителни спестявания също ще бъдат сред участниците на пазара, посочват от агенцията. Според експертите ѝ активността ще има вълнообразен характер - често редуване на спадове и ръстове.

Очаквам обръщане на досегашното съотношение – продавачите ще станат повече от купувачите, което неминуемо ще намали броя на реалните сделки.

Тенекеджиева смята, че собствениците на имоти в непредпочитаните райони и в неподдържани сгради първи ще усетят, че трябва да понижат цените си.

Посочва, че от няколко месеца се наблюдава забавяне на темповете във вземането на решение за покупка и тази тенденция ще е валидна през цялата 2023 г. : "Купувачите сравняват повече оферти, преди да сключат сделка, затова продавачите трябва да са конкурентни. През идните 12 месеца тази тенденция ще стане по-устойчива."

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Многостаен апартамент, до пазара

***

Търговско помещение в широк център, може и за живеене

***

Двустаен с възможност за преустройство на тристаен в жк Лазур, Бургас

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо ООД

ОЩЕ ОФЕРТИ