Бургас и Пловдив в класация за най-евтини имоти, предпочитани от чужденци

Тенденцията за живот в чужбина като дигитален номад повиши цените на недвижимите имоти в някои от най-предпочитаните региони в света.

Португалия, например, дори отмени популярната програма за златни визи в опит да спре притока на богати чужденци, които ускориха развитието на пазара в страната.

Разбира се, все още има потенциални сделки, които могат да са повече от печеливши за чужденците, които просто трябва да разширят кръгозора си, пише Business Insider.

Използвайки данни от Numbeo, портал за сравнение, който предоставя обобщени данни за разходите за живот в големите градове по света, Money Transfers състави списък на най-евтините европейски градове на база квадратен метър за експати, които искат да закупят имот.

Numbeo изчислява средни стойности на разходите, направени от потребителите, включително средната цена на квадратен метър за апартаменти в центъра на града. Методологията разчита на потребители, които въвеждат точно своите разходи и е ценен инструмент за сравнение.

В списъка преобладава Източна Европа, а в челото на класацията са два български града – Бургас и Пловдив.

Ето и кои са най-евтините европейски градове за покупка на имот от чужденци.

Орадея, Румъния

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 166 500 евро

Орадея, разположен от двете страни на река Крису, е известен като средище на икономически и културни дейности и може да се похвали с богата архитектура.

На европейските емигранти е разрешено да купуват имоти имоти.

Произхождащите от страни извън Европа, също могат да закупят имот, те не могат да постигнат пълноправно право на собственост върху земята.

Патра, Гърция

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 163 600 евро. Патра е крайбрежен град с многобройни исторически обекти, сред които римският Одеон.

Древният развлекателен център сега е главното място за провеждане на Международния фестивал в Патра – празник на музиката, танците и изкуството. Чужденците имат право да купуват и продават имоти в Патра.

Сибиу, Румъния

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 154 200 евро. Сибиу е град с богата история, разположен в сърцето на Румъния. Той може да се похвали с многобройни музеи, включително известния Национален музей Астра - най-голямото изложбено пространство на открито в Европа.

Емигрантите от страни извън ЕС могат да купуват недвижими имоти в града, но не могат да притежават земя. Европейските емигранти обаче имат право и на двете.

Крайова, Румъния

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 150 500 евро. Крайова е разположен близо до река Джу в югозападния регион на Румъния. Една от най-големите забележителности на града е Паркуле Романеску, признат за най-големия градски парк в Румъния. Гражданите на ЕС имат право да купуват имоти в Румъния. Eмигрантите, идващи от страни извън Европа, също не могат да постигнат пълна собственост върху земята.

Бургас, България

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 138 300 евро. Бургас е разположен на брега на Черно море, пишат авторите на класацията.

Градът предлага много природни забележителности, като Морската градина - огромна паркова площ, в която има разнообразие от дървета и растения от различни краища на света. 

Пловдив, България

Средна цена за апартамент с площ 100 кв. м: 133 000 евро. Пловдив е разположен в южната част на Централна България и е вторият по големина град в страната. В него се намира Античният театър на Филипопол, известен като един от най-добре запазените антични театри в света.

Както и в Бургас, чужденците могат да купуват недвижими имоти в Пловдив, но нямат право да са собственици на земя.

Мостар, Босна и Херцеговина

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 130 000 евро

Мостар, разположен по поречието на река Неретва, е една от най-популярните дестинации в Босна и Херцеговина. Малкият град е известен най-вече с джамията Коски Мехмед паша – архитектурно чудо, построено през 1600 г. Експатите имат разрешение да придобиват и продават имоти в Мостар. Това обаче зависи от споразумение за реципрочност между Босна и Херцеговина и родната им страна.

Кишинев, Молдова

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 129 300 евро. Столицата на Молдова Кишинев може да се похвали с редица архитектурни чудеса, като например Триумфалната арка. Наричана още „Светата порта“, паметникът е построен през 40-те години на XIX в. в чест на триумфа на Русия над турската армия. Експатите могат свободно да купуват и продават неземеделски имоти.

Битоля, Северна Македония

Средна цена за апартамент с площ 100 м²: 91 600 евро. Битоля е вторият по големина град в Република Северна Македония и в него се намира древният град Хераклея Линкестис, обявен за обект на световното наследство. В днешно време градът е признат за културен център на Македония.

Експатите могат да закупят имот, но това зависи от споразумението за реципрочност между Северна Македония и родната им страна.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Тристаен апартамент, суперцентър

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Двустаен апартамент, жк Братя Миладинови

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо