Ваканционните имоти все повече се използват целогодишно

Предприемачи, професионалисти в управлението на имоти, архитекти и проектанти, обсъдиха предизвикателствата и възможностите за инвестиране, изграждане и управление на ваканционни имоти по Българското Черноморие.  

Това стана по време на на конференцията "NextHome Black Sea" 2024: Черноморски форум за ваканционни имоти, която се проведе в Бургас.

Срещата бе открита от изпълнителния директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (Bulgarian Association of Hotel Executives – BAHE) Георги Дучев. 

Оказа се, че предизвикателствата пред сектора на ваканционните имоти са много, особено в момент на продължаващо възстановяване от кризата Covid. Сега на преден план излизат добри предложения за нови комплекси и проекти, предимно от затворен тип. След пандемията хората разбраха, че ваканционният имот всъщност може да бъде и основен дом за няколко месеца, което променя представите и нуждите на семействата. 

Все по-често по родното Черноморие се наблюдават хора, които остават за по 3-4 месеца във „втория си дом“, за да се насладят на природата, спокойствието и чистия въздух. За целта комплексите вече предлагат редица други услуги за хората, които включват дори дребни битови казуси.

Ваканционен имот ли? Не, вече може да е основно жилище с природни дадености

Оказа се, че след пандемията хората от луксозния комплекс „Свети Тома“ се нуждат от сервиз за своите колела. Това е най-лесния и удобен начин за придвижване на хората до близкия град Созопол или до забележителностите в района на река Ропотамо. 

Заради това намерихме начин да предложим и сервиз за колела за семействата, предпочели комплекса, обясни по време на форума и Радослав Котларов, изпълнителен директор на „ГБС Инвест“ и управляващ GHome – брандът за жилищно строителство на „Главболгарстрой“.

„Сегментът на ваканционните имоти в сектор Строителство претърпява значителни промени през последните години, под влияние на нови потребителски предпочитания, технологични постижения, променящата се икономическа среда, както и на регионалните геополитически промени. 

Инвеститорите, насочващи се към строителство и продажби на пазара на ваканционни имоти, трябва да бъдат адаптивни към новите реалности, за да постигнат устойчив успех на този динамичен пазар“, заяви Котларов по време на дискусията. 

От изказването му стана ясно, че през последните години технологиите и зелената визия стават все по-търсени от потребителите, включително и когато става дума за покупка на ваканционен имот. 

„Тенденциите в сектора на имоти, предназначени за почивка включват сгради, осигуряващи устойчивост и екологичност, технологично обезпечени „умни“ домове, пространства с възможности за работно място от дистанция, добро местоположение и иновации“, обясни той. 

Всичко това е и предизвикателство пред инвеститорите в подобни проекти, които трябва да намерят гъвкави решения за взискателните клиенти. Заради това и нашите проекти все повече се включват зелени строителни практики, енергоспестяващи технологии и екологични материали, а така купувачите показват своята загриженост както за своя спокоен живот, така и за опазването на околната среда, стана ясно още от думите на експерта. Местоположението остава критичен фактор за успешността на инвестициите във ваканционни имоти.

Инвеститорите все по-детайлно оценяват възможните райони, като задължителните изисквания са за налична добра туристическа инфраструктура, лесна достъпност и потенциал за растеж и развитие на локацията. 

Такава даденост има Бургаска област, но е нужна малка подкрепа от общините и държавата, за да може регионът да има единен туристически облик.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо банката не дава кредит