Как може да се ограничи тегленето на кредити

Затягане на кредитния пазар у нас. Българската народна банка обмисля охлаждане на жилищното кредитиране, а причината - търговските банки отпускали твърде лесно заеми, показвал последният анализ. 

За изминалата година изтеглените ипотечни кредити у нас са се увеличили с над 20%. Средният размер на един кредит е 200 хиляди лева, а изискванията на банките са месечната вноска за погасяване да не надскача 50% от дохода, съобщава Нова телевизия. Освен това банките изискват и самоучастие при отпускане на кредита, което е средно между 15 и 20% от общата цена на жилището или кредита. Част от промените предвиждат по-голямо участие на клиента и условие той да разполага сам с тези пари.

Преди две години Цвети Методиев и съпругата му Християна започват да търсят жилище. 

Малко преди да намерят точния за тях апартамент, теглят кредит от банката, за да осигурят нужните пари. „Получихме обещание от банката, предложиха ни сума, която е по-голяма от тази, която ни трябва. След като имахме обещанието, преминахме към купуване на имот”, разказва той.

Подобна безпроблемна процедура може да остане в миналото, ако БНБ реши да „охлади рисковия апетит на част от кредитополучателите”. С други думи - да направи тегленето на кредит по-трудно.

„Не гледаме само ръста на ипотеките, а как подобна мярка ще се отрази общо на икономиката. Това решение ще бъде взето много внимателно и на база на постъпващите данни”, посочи гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

Новите мерки могат да включват изискване месечната вноска за погасяване на кредита да не надхвърля 40% от дохода на клиента. Друг механизъм може да бъде самоучастието на кредитирания. Повечето търговски банки предлагат в момента между 15 и 20% самоучастие, което той да финансира с потребителски кредит от същата банка.

От банковата асоциация казват, че на този етап не са запознати с никакви подобни предложения на БНБ. „Към настоящия момент не сме запознати с допълнителни изисквания, които банките да прилагат при кредитиране, както и мотивите за тяхното евентуално въвеждане”, пише в тяхната позиция.

Според финансиста Любомир Дацов причината за тези действия е опит за овладяване на инфлацията, а не риск за банковата система. „Това кредитиране помпа инфлацията, тъй като то се отразява на цената на жилищата, а тя влиза в индекса за инфлацията”, посочи той.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?