2024 г.: Надолу или нагоре ще са цените на имотите I

Imoti.net попита няколко водещи брокери на недвижими имоти от страната: С какво се срещате по-често при клиентите – с нагласата, че цените на жилищата ще паднат и ще станат по-достъпни или че цените ще продължат да растат и е по-добре да се купува за ивестиция?

Румяна Александрова – Сандер Корект – София

"Един имот струва толкова, за колкото има купувач" е основно правило за пазара на недвижимости. Дори и неразумните рекламни финансови нива идват до своята пазарна нормалност с цел сключване на сделка. 

Според мен, пазарът ще запази сегашния интензитет и приблизителни ценови нива, с може би леко засилен интерес към нови завършени проекти, елитни квартали и луксозно строителство, при които може да има около 5-10% повишаване на цените на реално сключени сделки спрямо 2023 г. 

Все по- рядко чувам прогнози за рязък спад или повишение на цените, сякаш хората, които са мотивирани да купят решиха да действат. Сделките се обмислят бавно и прецизно, добрата трудова заетост дава сигурност на купувачите при теглене на кредити, продавачите стават все по- разумни при ценообразуването на продавани имоти.

Няма пазарна предпоставка за повишаване на лихвите при ипотеките

Христо Георгиев – Ай Хоум – София

Всички клиенти са на мнение, че цените са високи, но мотивираните са наясно, че цената е формирана на база себестойност на строителството, качество и инфлация. 

Утопия е да се мисли, че цените ще се върнат на нивата от 2013 – 2015 г. Надеждата на повечето купувачи се изразява в договарянето на цената и намаляването й за постигане на пресечна точка за покупка.

Понякога офертите (стоп-капаро) са за договаряне с до 25-30% очаквана отстъпка. Купувачите с готови средства са онези, които очакват цените да паднат, а тези със заемни средства, следейки пазара са склонни да заплатят очакваната цена и са реалисти за реалната ситуация на пазара.

Ангел Иванов – Андромеда – Плевен

Все по рядко чувам думите балон и спекула от реални купувачи. Но все повече се чуват от медии, икономисти и други подобни „експерти“, които определено не усещат пулса на пазара. Те гледат някакви цифри, които изкривяват през тяхната закърняла призма. 

Има професори, които вероятно не са купили нито един имот и представят данни, които не са коректни. Всеки прави собствен избор, хората са различни и това е хубавото. 

Профилът на тези повтарящи, че е скъпо и има балон – това са хора които всъщност не са участници на пазара, просто искат да са актуални в тази така гореща част от индустриите в България, вероятно имат малко акции, малко биткойн, аз лично така си ги представям и никога не са купили имот, дори и да имат такъв. 

Останалите са мотивирани хора с цел придобиване на дългосрочен актив и достатъчно средства, те търсят качество, добър избор и естествено приемливи условия и баланс между тези неща.

Мирослав Станев – Сити имоти – Стара Загора

По често срещаме клиенти, които очакват, че цените няма да растат повече.

ПРОДЪЛЖАВА

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Защо трябва да сключим предварителен договор?