Собственици на имоти не продават, чакат еврозоната, цените щели да скочат 40%

В момента продавачите на жилища изчакват, тъй като цари мнението, че след влизането на България в еврозоната, цените ще нараснат с 30%-40%, каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties. 

Тенденцията в компанията през последните години до 2023 г. е била наличните имоти за продажба в портфейла ѝ непрекъснато да намаляват, изчерпали са се включително оферти, които са оставали над пет години на пазара. През миналата година предлагането леко се е увеличило, но недостатъчно, за да компенсира осъществените продажби.

Предлагането на пазара, което идва от новото строителство, не е достатъчно, за да отговори на търсенето, затова жилищата в сгради на етап строеж се продават на много ранен етап, отбеляза Стойкова. Тенденцията не е била прекъсната от Covid-19, нито от войната в Украйна, ускоряването на инфлацията или практиката на някои предприемачи да индексират цените по вече сключени договори. 

„Доверието на купувачите се запази, проектите се завършват и въвеждат в експлоатация и това определя предпочитанието на хората към новите жилища“, каза тя.

Тенденцията през последните години е да се строят по-големи сгради с повече жилища в тях заради все по-трудното намиране на парцели. Мащабните проекти са знак, че инвеститорите имат смелост да ги стартират и завършат, коментира Стойкова. „Във всички големи градове се създават изцяло нови зони или се преобразяват бивши индустриални зони, това спомага и за по-добра градска среда“, отбеляза тя.

Миналата година средната цена, на която са се сключвали сделките, е достигнала 1600 евро на кв. м, а над 80% от продажбите са на имоти ново строителство, сочат данните на Bulgarian Properties. Към края на годината покачването на цените на жилищата се е забавило до 3,2% на годишна база, а в реални изражения, след изключване на инфлацията, през последните две тримесечия на 2023 г. е отчетен дори лек спад. При новото строителство повишаването на цените на жилищата е с между 3% и 10% в зависимост от етапа на строителството.

В Пловдив цените също като в София са забавили ръста си до 10% в края на миналата година и средната цена на квадратен метър там достига 1186 евро. Тя е по-ниска в сравнение с Варна и Бургас, където е съответно 1300 евро и 1220 евро на кв. м заради по-силния ръст на цените в двата морски града от съответно 20,7% и 15% в края на миналата година.

 ***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Струва ли си да купим имот на зелено?