Инвестицията в имот носи висока доходност при малък риск

За момента жилищният пазар в големите градове остава силен и динамичен, каза доц. д-р Мирослав Владимиров от ЕРА България. 

Според него търсенето на жилища у нас е движено от ръста на доходите, който изпреварва покачването на цените на жилищата, и желанието на хората да живеят в собствено или в по-голямо жилище. 

Към тях той добави още един фактор - инвестицията в имот носи висока доходност при малък риск. Изчисленията му сочат, че средната доходност от пряка инвестиция в недвижим имот у нас е 10,7%, докато при борсово търгуваните фондове тя достига 7,7 на сто, а при инвестициите в акции от индекса SOFIX е 6,3%.

Един от силните двигатели на жилищния пазар са и ниските лихви по ипотечните кредити, които останаха почти непроменени през миналата година въпреки очакванията за плавен ръст. 

Владимиров счита, че задържането на лихвите на ниски нива се дължи на факта, че през последните 15 години домакинствата по-бързо спестяват, отколкото заемат кредити, а това води до нетно увеличение на средствата в банките. 

Тяхната свръхликвидност и конкуренцията помежду им задържа за момента лихвите на ниско равнище. Той очаква, ако силното търсене на ипотечни кредити се запази, през второто полугодие на тази година все пак лихвите да поемат леко нагоре, но допълни, че едва ли повишението ще е по-голямо от половин процент през 2024 г. Подобно увеличение според Владимиров няма да промени решението на хората за покупка на жилище, нито ще бъде изненадващо за тях.

Според него ръстът на ипотечните кредити, който достигна 20% на годишна база миналата година, не е неочакван или необичаен предвид повишаването и на цените на жилищата с 20% през този период. Съотношението между обема от ипотечните кредити и брутния вътрешен продукт през 2023 г. е достигнал 10,88% и е нараснал с 1%.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Струва ли си да купим имот на зелено?