Ограничено предлагане поддържа ръста на цените на жилищата 

Предлагането на жилищни имоти в големите градове у нас ще остане ограничено през следващите месеци и това вероятно ще поддържа ръста на цените малко по-висок в сравнение с края на 2023 г. 

В София той може да достигне над 10% през тази година, коментираха брокери на недвижими имоти по време на семинара „Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 г. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 г.“, организиран от Камарата на професионалните оценители.

Данни на „Адрес Недвижими имоти“ показват, че през 2023 г. купувачите, които са търсели имот, са били 28 500 души при 24 хил. оферти за имоти, които се продават. Това означава, че за един купувач през миналата година е имало 0,8 имота на пазара, съобщи Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти.  

Според Гергана Тенекеджиева за момента няма предпоставки за спад на цените на жилищата в големите градове, тъй като доходите нарастват, безработицата остава ниска, както и лихвите по ипотечните кредити.

Цените на жилищата ще намалеят, ако намалее търсенето, каза Тенекеджиева и посочи три фактора, които биха довели до спад на търсенето. Първият е евентуален ръст на лихвите не само по ипотечните кредити, а и дори в по-голяма степен по депозитите. „Ако хората имат възможност да държат спестяванията си в банки при 5% доходност, най-вероятно няма да рискуват с инвестиционна покупка на имот“, счита тя.

Вторият фактор е намаляване на доходите и ръст на безработицата, тъй като при такова развитие усещането за сигурност на купувачите ще намалее и това ще ги принуди да се отдръпнат от пазара. Третият фактор според нея е рязко ускоряване на инфлацията.

Тенекеджиева изброи и три фактори, които биха допринесли търсенето да изпревари предлагането. Първият отново е ръст на лихвите по депозитите, тъй като това може да тласнат продавачите да се разделят с имота си и да получат по-висока доходност от банките. Вторият е повишаване на безработицата и намаляване на доходите, които да доведат до невъзможност за обслужване на ипотечния кредит, а третият – намаляване на имотите в строеж заради липса на търсене.

***

Вижте новите предложения от Дом Инфо ООД:

***

Двустаен апартамент, точно на Борисова градина

***

Тристаен, пред акт 16

***

Двустаен с възможност за тристаен и паркомясто в цената

***

За огледи тел. 0895 625 505

Дом Инфо 

Струва ли си да купим имот на зелено?