Бургаският регион е много важен за АБВ

Интервю на Ирина Генова с Румен Петков, заместник-председател на АБВ

Зам.-председателят на партия АБВ бе на посещение в Царево и Бургас на 17 август. За второто ниво на местно самоуправление,за привличането на инвестиции и купуването на гласове той говори пред burgasdream.com.

-           Г-н Петков, защо е много важен за Вас този регион – и община Царево, и Бургаска област?

-           Последните 15-ина години се наложиха много негативни практики като започнем от  Общите устройствени планове и като минем през неизготвянето на общ план за развитието на областта или поне, ако има такъв, той е неефективен. Това са планове, които никой не контролира. Аз съм казвал – липсва ефективно второ ниво на местно самоуправление. И се стигне в крайна сметка както в случая – общини като Царево, в които грубият административен и политически натиск вземат връх над отговорността към обществото.

Ние считаме, че Бургас може да бъде лидер – и в образованието, и в инфраструктурата, и в туризма. Ние гледаме на туризма много по-широкоспектърно отколкото само морския туризъм. Гледаме на селското стопанство много по-широкоспектърно. Това не е само плодородието на карнобатския край. Това са възможностите и на Сакар и на Странджа, които могат да бъдат използвани много по-ефективно от гледна точка на местното население. Считаме, че тук има много ресурси и много инструменти за водене на този тип политика, който отговаря на обществените потребности.

-           Как могат да се привлекат инвестиции? Тук се залага на туризма, на селското стопанство по-малко, но друг тип инвестиции няма. Как ще се  открият нови работни места?

-           Това е проблемът. Имаме добра образователна структура, но когато ние не показваме способност като държава, това не е проблем на жителите, а е проблем на държавността и като неин осномен носител Областната администрация. Какво стана с голямата химия в Бургас? Добре, че се запази Лукойл със своите 4000 работни места, с всичко което дава като данъчни постъпления. Голямата химия къде е? Друго освен нефтопреработването запазихме ли в Бургас?

Какво стана с този огромен пристанищен комплекс, за който всички говорихме? За потенциалните японски инвестиции? Виждаме какво правят съседните държави. Не може една северна от гледна точка на Бургас дестинация каквато е Костнанца да взема връх едва ли не и като туристическа дестинация, и като пристанищен комплекс, и като ремонт и поддържка на кораби и съоръжения?

Така че възможностите са много и зависят от всички нас. Като нямаш приоритети обаче и да изискваш тяхната реализация, няма кой да те чуе. На правителството лежат тези 28 области и много зависи от това второ ниво. Аз съм методичен в това отношение до степен на досада. Колкото повече се дърпа това второ ниво на местно самоуправление, толкова по-зле за нас – гражданите.

-           Очаквате ли купуване на гласове на тези избори и как мислите да се противопоставите на това?

-           Аз ще искам среща с министъран на вътрешните работи и с главния секретар на МВР, на които срещи да говорим конкретно за региони и фигурите в тях, за предприемането на мерки срещу купуването на гласове. Ако се забавим 20-ина дни, няма да има с кого да работим. Купувачи и продавачи ще са си свършили работата.

И държавата, и институциите имат много сериозен ангажимент да създадат условия за привличане на участници в изборния процес, привличане на избиратели, а не да направим поредните избори, които ще донесат огорчение и отвращение.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови