С Клуба на моряка-ветеран ще се възроди професията /снимки/

Има идея профилакториумът на ЛУКойл на Минерални бани да стане Дом за възрастни хора

Интервю на Ирина Генова с моряка-ветеран Димитър Вандаров

Димитър Вандаров е основател на Морската асоциация в Бургас, на 13 август навърши 71 години. Това е и поводът да се срещнем с него, както и открития преди броени дни Клуб на моряка.

Като бугазлия кореняк обича морето. Занимава се от дете с корабомоделизъм към Пионерския дом. През 1960 година започва да тренира ветроходство в Морски клуб Бургас. През 1962 се връща към корабомоделизма и става републикански шампион по самоходни яхти. През 1964 г. пак е републикански шампион и ходи в Германия на европейско състезание в Магдебург, печели второ място. Става майстор на спорта по корабомоделизъм. От 1965 г. работи по корабите – първо в Тексим, а после в БМФ. От 1981 до 1991 г. в КОТС – кувейтска компания за танкери – превоз на петрол.

През цялото това време му се е случвало поне десетина пъти да стои по година в морето. Бил е на екзотични пристанища като Бомбай, Калкута, в Южна и Северна Корея, Япония по няколко месеца.

През 1991 г. се връща в България и се хваща с бизнес – събиране на хранителните отпадъци от корабите. Пръв е и работи това 7-8 години, след което дошли по-силни и го изтикали от пазара. „Това е мафиотски бизнес, а аз не съм мафиот“, казва Вандаров.

 

-        Как се случиха нещата с новия Клуб на моряка-ветеран?

-        Колегите са поели инициативата през последните 5-6 години. Аз съм основател на Морската асоциация в Бургас. Минахме 3-4 мандата на управление в общината. Молихме зам.-кметове, на които няма да цитирам имената, да дадат на Морската асоциация един клуб. Още през времето на кмета Йоан Костадинов.

И Морската асоциация докато беше 250-300 човека, сега сме 40-50.

-        Кога ви дадоха това помещение?

-        Срещнах се с областния координатор на ГЕРБ в Бургас Димитър Бойчев и той ме заведе при кмета. Той взе присърце нещата, оказа се, че дотогава не са били стигнали до него. След месец тръгнаха нещата. После бягахме по спонсори. С помощта на общината, пристанище Бургас, Кроношпан, корабостроителницата.

Като ме поканиха на откриването на пристанището в Сарафово, съвсем случайно се запознах с премиера Бойко Борисов. Заговорихме се за пристанището и накрая аз му казах, че в Бургас правим Клуб на моряка и ни трябват малко средства. Той се обърна към кмета и каза, че парите, които са събрани за подарък за рождения му ден да се дадат на нас за клуба. След 15 дни кметът ме извика и ми даде 10 000 лв. И с Общински имоти – това нещо тук се постигна – целият ремонт. След това преди да открием клуба кметът дойде да го види.

Пак имаше малко за довършване и той даде още 4000 лв.

На откриването присъства премиерът. Отдели от времето си да дойде да пие с нас по една бира.

-        И вие му подарихте моряшка фанелка и икона.

-        Подарихме му първо – една капитанска шапка - след като го приемаме в нашите редици. После – една моряшка фанелка и една табла. Да се научи да играе табла. И най-важното – една икона на Свети Николай Чудотворец, закрилника на моряците. Изработена от Златка Бобева – стил батик.

-        Какво си говорихте с премиера?

-        От дълго време имаме една идея и го попитахме дали ще ни помогне ЛУКойл да ни предостави профилакториума си в Минералните бани. Сградата е от 4-5 години запечатана и се руши.

Идеята е да се направи Дом за възрастни хора не само за Бургас, но и за цялата страна. Легловата база там е 200-250 легла. Има басейн, рехабилитационни центрове.

Премиерът се обърна към кмета и му каза да провери как стоят нещата. Другата седмица ще му се обади, за да видим докъде са стигнали нещата. Ще започнем да събираме и подписка от гражданите за тази инициатива, за да се внесе докладна.

-        Имате рожден ден на 13 август, а премиерът е роден на 13 юни. Има ли някаква символика в датата 13-ти?

-        Чувал съм, че родените на 13-ти са хора на действието.

-        Имам един последен въпрос - как могат да се привлекат младите хора към професията на моряка? Ще има ли роля този клуб за това?

-        Първо трябва да се прави реклама. Ще трябва да организираме мероприятия на морска тематика. Ще привлечем и действащи моряци, не само ветераните. Познавам се с председателя на Яхтклуба на порт Бургас. Ще организираме нещо с него – да си говорим за морето, за спортовете, свързани с него. Постепенно ще трупаме членска маса, ще обменяме идеи и ще ги реализираме. Още сме на първата стъпка.

Снимки

Горе - Димитър Вандаров до иконата със Св. Николай Чудотворец в Клуба на моряка-ветеран

В средата - Обстановката в клуба - картини на морска тематика и камбана

                 - На откриването присъства премиерът Бойко Борисов

Долу - Шеговити надписи и картинки по вратите на клуба

Добавете коментар


Защитен код
Обнови