Екип от технократи може да създаде нови работни места в Бургас

Интервю на Ирина Генова с доц. Камен Сейменлийски, номиниран за кандидат-кмет на АБВ за Бургас

 

Доц. Камен Сейменлийски е роден в Бургас на 22 август 1964 г. Завършил е ПМГ „Академик Н.Обрешков” в Бургас през 1982 г. През 1989 г. се дипломира Техническия университет в Габрово като електроинженер по специалността „Електронна техника и микроелектроника”.

Редовен аспирант в ТУ – Габрово 1990- 1993 г., като през 1994 г. защитава докторска дисертация.

От 1993 г. Електроснабдяване - Бургас. Едновременно с това от 1994 г. е хоноруван преподавател в БСУ в Техническия факултет. От 3 години насам е щатен преподавател и зам.-декан на Центъра по информатика и технически науки в БСУ.

 

-        Доц.Сейменлийски, кои ще бъдат Вашите гласоподаватели? Ясно е, че ще са от лявото пространство, но там имате сериозна конкуренция от страна на кандидатите на БСП и Движение 21. Как ще се преборите с нея?

-        Издигането на моята кандидатура от АБВ, действително предполага по-голяма активност от лявото пространство, но изборът за кмет е, преди всичко, мажоритарен.

Аз работя предимно с млади хора. Познавам настроенията и нуждите на младите хора и ще разчитам на тях като гласоподаватели. Това предполага широк политически спектър.

Освен това, липсата на нови идеи в общественото пространство отблъсква младите хора от всякакви партии и цветове – и те просто не гласуват. Тези хора не желаят да бъдат поставяни в каквато и да е цветова рамка те просто искат да живеят нормално – в собствения си град – в собствената си държава, ако тези хора ми имат доверие – това са моите гласоподаватели.

-        Листата на АБВ за кандидати за общински съветници е готова. Разкажете ни на какви хора разчитате в нея. Имате ли план-максимум за влизане в местния парламент?

-        Това са хора от Бургас. Които работят в Бургас и за Бургас. Това са хора, които искат Бургас да се развива – това са професионалисти – всеки в своята област. Що се отнася до план-максимум – много е рано да се каже. Предстои още много работа.

-        Кандидатът на БСП Евгений Мосинов се обяви за основната антитеза на сегашния кмет и кандидат на ГЕРБ при следващите избори Димитър Николов. Вие, като ляв кандидат, също ли се смятате за антитеза?

-        Според мен терминът „антитеза” трябва да остане в миналото. Аз искам да бъда свързван с термини, като „нови идеи”, „ново начало”.

Защото вместо да гледаме напред и да се развиваме, ние все сме „анти”. Ако някой някъде е сбъркал има други органи и институции. Бургазлии са достатъчно разумни за да отговорят правилно на най-важния въпрос – кой ще работи най-добре за Бургас.

-        Критиците на сегашния кмет намират такава слабост на общинското управление - въпреки значителните количества европроекти, които общината усвоява, тя продължава да има средни за страната икономически показатели? Как виждате вие привличането на инвестиции и повишаване на икономическите показатели?

-        Това е един от най-важните въпроси за развитието на нашия град.

Аз, както казах и по-горе, работя предимно с млади хора. Не е нормално, болшинството от тези млади хора, да заявяват: „Искам да се махна от този град и тази държава”. Та нали това е „най-добрият град за живеене в България” и това е нашата държава. 

За да се промени тази тенденция – трябва да се привличат инвестиции, създаващи устойчиви, добре платени работни места. Това, бих казал, е сложна и преди всичко инженерна задача. Тя може да бъде решена с нови нетрадиционни идеи от екип на технократи.

Аз работя в институция в която новите, нетрадиционните идеи са на почит. Това даде възможност тя да се развие като водеща в страната. Същото трябва да започне да се случва и с Бургас – нашият град.

Освен информационните технологии, които безспорно имат бъдеще, трябва да има и развитие на индустрията

Бургас е с уникално разположение и тук може да се развива транспорт, лека индустрия, таката каквато трябва да бъде екологично чиста, свързана с използване на ресурсите на морето. Възможностите са много за развитието на индустрията в града и от там – за разкриването на добре платени работни места.

-        Какво е мястото на нашите инвеститори, защото предимно се говори за привличане на чужди?

-        Българските инвеститори, печелейки инвестират в България и не изнасят капитали зад граница. По-добро е възпроизводството на нашите инвестиции, отколкото привличането на чисти външни капитали, които имат стремеж да се върнат в страната, от която са дошли

- За какво бихте използвали оперативните програми на ЕС освен за благоустройството на Бургас?

- За развитие на малки производства свързани с екологични програми, които да спестяват вредни емиисии в атмосферата, с използване на ресурсите на морето, с производство на ВЕИ. Бургас е един от градовете с най-много такива възможности.

- Каква е вашата визия за развитието на община Бургас през следващите 4 години?

- Моята визия за Бургас може да бъде представена, чрез няколко основни акцента:

-Нови работни места, чрез развитие на нова технократична среда;

-Нова жизнена среда – по-малко стрес и заплахи за бургазлии;

-Ново отношение към образованието, науката и духовното развитие;

-Нови възможности пред младите хора – за живот в родния град:

Превръщане на нашият град – Бургас – в град в който всеки казва:

-        в този град живея добре;

-        в този град има какво да работя;

-        в този град съм спокоен за сигурността на семейството си;

-        в този град моите деца могат да живеят, да учат и да изграждат своето бъдеще;

-        в този град искам да преживея старините си;

 

-        този град е най-добрият за живеене в Европа.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови