България може да стане икономическа сила, ако използва потенциала на бежанците

Бежанците напускат родните си места, за да не загинат там от бомбите и ракетите, а идват тук, за да умрат от глад и мизерия.

Ако България имаше правилна политика спрямо тези хора, можеше да спечели много. Това заяви за burgasdream.com председателят на Българо-арабската асоциация Зияд Ел Масри, който представи по-различна гледна точка по един от най-актуалните въпроси в момента.

„Да вземем за пример най-голямата демократична държава в света – САЩ. В началото на века там имаше цели италиански и немски квартали, в които живееха най-големите мафиоти, и непрекъснато ставаха убийства. Но никой не казваше, че тези бежанци трябва да се прогонят, защото благодарение на тях сега САЩ е една от най-великите държави. През 80-те години на миналия век в Германия също имаше голяма бежанска вълна от Турция, Гърция и други балкански държави. Но Германия ги прие като гъбка, взе най-доброто от тях, отвори институции и започна да ги учи”, припомни Ел Масри. Той е на мнение, че България може да последва примера на немците, които само за една година са приютили над 90 хиляди бежанци.

По думите му грешката на държавата е, че не намира начин да използва тази енергия в полза на българската икономика, а може да го прави. Още повече, че голяма част от мигрантите идват от Сирия и са с висше образование, опит и занаят, а и са християни.

„Ние имаме нужда от такива хора. И вместо да са в тежест на България и да им хвърляме по 20-30 евро месечно, те могат да вадят за България по 1000 евро, да плащат осигуровки и ние да печелим от тях”, продължи председателят на Българо-арабската асоциация.

Той разви теорията, че България е остаряла нация, младите масово напускат страната и има много професии, за които има недостиг на кадри. „Този потенциал може да бъде използван за доброто на икономиката. България има нужда от лекари, инженери, занаятчии, земеделци, общи работници. Има много сфери, в които се нуждаем от хора, но не можем да намерим. Те не взимат хляба на българите, за всеки има място под слънцето. Въпросът е как може държавната политика да използва добрия им потенциал”, добави предприемачът, подчертавайки, че сред мигрантите вероятно има добри специалисти, които могат да бъдат полезни за нашата икономика, да спазват законите и да не създават проблеми.

„Но когато постоянно повтаряме, че са ни в тежест и ги затваряме по лагери… Дори и една котка да я държиш постоянно затворена между четири стени, се превръща в лъв. После се чудим защо при тях постоянно ставали скандали. Спомняте ли си преди няколко години как всички в Испания бяха вдигнали ръце от българите заради скандали с наркотици и проституция. Когато някой направи нещо лошо, трябва сам да си носи отговорност, да бъде наказан той лично. Но той не представлява цяла нация. Българите не са лоши хора, колкото и да се опитват някои хора да им лепнат етикет, че са мафиоти или проститутки. Същото се отнася и до бежанците”, посочи Ел Масри.

Той направи интересен паралел между интегрирането на бежанците и култивирането на ромите. Според него държавата греши еднакво в отношението си към едните и към другите.

„За последните 25 години над милион и половина българи напуснаха държавата. Останаха един милион роми. Ако бяхме работили правилно с тях, за 25 години те щяха да бъдат страхотна сила, която да бъде ползвана в интерес на държавата. А какво направихме ние? Прогонихме работещите и ни останаха милион и половина пенсионери и един милион роми, които живеят на гърба на тези 500 хиляди души, които държат държавата”, обясни той. По думите му никой не е роден мързелив, но понякога системата не ти остава друг избор, освен да живееш на гърба на държавата.

„Много българи отиват в Германия и правят същото, без да са роми - чакат само социални помощи. Ние дадохме този лукс на ромите, вместо да ги научим и да ги направим полезни. Тези хора имат голям потенциал, сред тях може да има много умни и талантливи деца, бъдещи доктори или велики футболисти, но тук те нямат шанс да развият потенциала си”, коментира бизнесменът.

Той разказа случаи, в които холандски и немски семейства са осиновявали деца от ромски семейства, давали са им дом, образование и възпитание. Сега тези деца са интелигентни мъже и жени, които имат кариера.

„Как циганската кръв не е оказала влияние в тези случаи? Как не са станали и те мързеливи? Просто средата, в която са израснали е била друга. Когато и ние предложим подобна среда за тези хора, резултатите няма да закъснеят. В последните години обаче свикнахме само да се оплакваме и да търсим виновни. Все някой ни е виновен”, завърши Ел Масри.

Автор: Стиляна Божидарова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови