Кариерите и пътищата са големите проблеми на Черни връх

Кандидатът за кмет на село Черни връх, издигнат от ГЕРБ - Георги Георгиев:

Искам да въведа пряка демокрация, като на Агората в Гърция

 

Георги Георгиев е с висше образование, завършил Пловдивски университет  „Паисий Хилендарски“ – педагогика. Семестриално е завършил мениджмънт.

Работил е като учител, офицер от МВР, занимавал се е със собствен бизнес - строителство и търговия, сега е учител в Русокастро.

Има две дъщери, завършили в Берлин.

 

-           Г-н Георгиев, какви са проблемите на село Черни връх?

-           Проблемите са в няколко направления. Едните са инфраструктурни – пътища, подземни комуникации – канализация и водопроводна мрежа. Другите са организационни. Един от новите проблеми на Черни връх са кариерите около селото. Това е екологичен проблем.

В миналото правихме подписка. Взривовете бяха с много високи децибели и даваха поражeния върху сградите. Сега казаха, че са въвели нова технология, но ефектът е слаб. Трябва да се водят нови разговори, защото пораженията върху къщите, върху водоизточниците са големи.

-           Какви са точно пораженията?

-           По къщите има пукнатини. Водоизточниците – кладенци, сонди – се изгубват, нямат вода. Преди направихме една инициатива с тази подписка, за да можем да ограничим силата на взривовете. Те изкараха, че искаме да им съсипем бизнеса. Няма такова нещо. Освен това, те са дошли тук, а не ние на тяхна територия.

Сега има и един друг проблем – една пясъчна кариера между Черни връх и Полски извор, която извозва през центъра на селото. 50-тонни камиони минават през площада пред кметството, разрушават пътищата. Средствата, които се дават за ремонт на пътищата са доста оскъдни. Всичко се прави кампанийно.

Община Камено прави имитация на дейност. Кърпят дупки. Кърпят пораженията на тези фирми. Тази концесия аз съм я проучил, тя е до 2048 г. Доста е дълга и собствениците трябва да инвестират в инфраструктура. Да си осигурят път за извоз на инертните материали.

-           Не са ли сигнализирани институциите за този проблем?

-           Проблемът беше поставен преди една година, когато имаше частични избори за кмет, тъй като почина кметът. Но нищо не е решено. Научих, че междувременно е препродадена концесията и трябва да си направим една среща с новите концесионери, да се постави въпросът. Това създава доста проблеми на жителите на селото.

-           Как смятате, че могат да бъдат решени всички проблеми – с взривовете, с инфраструктурата?

-           Смятам да въведа нещо ново в управлението – да се свиква събрание, в което да поканим институциите, от които пряко зависи решаването на проблема.

-           Искате да кажете, че ще въведете пряка демокрация?

-           Да, като на Агората в Гърция. Искаме да изведем проблемите. Трябва да намерим решения, които да удовлетворят и двете страни.

За кариерата бях писал о МОСВ, тогава Евдокия Манева беше министър. Но в нашата група нямаше експерти. Дават ми някакви параметри – ние гърмим с такава сила, но ние като нищо не разбираме... Това беше 2002 – 2003 г. Сега малко са занижили мощността и пораженията не са толкова фрапиращи. По едно време се говореше сред хората, че е имало и взривове, бракувани от военните.

Мястото става непривлекателно с тази кариера. Аз съм продавал къщи на руснаците. Един от тях дойде на оглед и като гръмна и той се отказа да купува.

-           Има ли безработица в селото?

-           Основно хората работят в Бургас. Транспортната схема обаче е доста неудачна. Трябва да я променим така, че да е в услуга на хората. Защото сега автобусите се движат празни, а хората отиват с колите си на работа. А пътищата са отвратителни. Аз съм от 21 години в селото, разклона до пътя Бургас-Средец не е ремонтиран изобщо.

Другият проблем, който ще се постави от населението е за локализацията на Черни връх. Беше направен един референдум. Ако сега пожелаят да бъде организиран, ще го организирам, но думата ще имат те. Предният път провалът беше, че нямаше достатъчно гласували.

Другата ми болка е, че за толкова време селото няма нито една стотинка от Европа. Има детска градина, училището е превърнато във фитнес зала, което е добре.

Черни връх се нуждае от радикална промяна, от друг тип управление.

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови