Татяна Дончева: Мосинов много добър кандидат за кмет? Не се шегувайте

Интервю на Лъчезар Лисицов, flagman.bg

 

Председателят на „Движение 21” Татяна Дончева заедно със свои съратници днес коментира резултатите на партията след преминалия първи тур на местните избори. Според Дончева – част от гербаджийските кметове много отдавна са „пресолили супата” и „много отдавна сме прегърнали Тодор Живков като знаме, за да гоним неговите резултати”.

Лидерката на „Движение 21” беше доволна от вота за партията си в страната като цяло, но добави, че това не важи за някои от големите градове, сред които Пловдив, Бургас и Варна. По думите на Татяна Дончева в някои от тези градове има очевидни проблеми в местните структури. Председателят на партията коментира проблемите пред „Флагман”.

 

- Г-жо Дончева, защо казвате, че ГЕРБ са пресолили супата на няколко места с Тодорживковските си резултати? Дали силният вот за съответните кметове не се дължи на обективни обстоятелства?

- В Бургас ли?

- Да, примерно в Бургас.

- Там абсолютно не се дължи на обективни обстоятелства. 60 процента – да, но 85…

- Кметът там обаче е подкрепян от партии извън ГЕРБ – като Реформаторски блок, ВМРО. Този голям вот дали не се ли дължи и на това?

- Персонално е. И там, и в Стара Загора и във Варна и другаде. Тези „осемдесет и” процента няма как да станат по нормален начин. Я погледнете разликите между съветите и екстраполирайте вота върху съвета. Той и Янко Станев подкрепяше варненския кмет, и всякакви подобни. Как ще ми обясните? Кирил Йорданов – всеки във Варна ще ви каже, че той не може да стане кмет, но да вкара няколко съветници в общината – няма никакъв проблем. И както Кирил Йорданов вечерта се движи с трима съветника, изведнъж пада под един. Ама моля ви се! Може би си заслужава разследващите журналисти да седнат и да се заровят в тази технология, която стои в дъното на десетте победи на ГЕРБ. Защото мисля, че ще намерим един сюжет за филм „В сянката на властта” по технология на правене на избори, ама в най-лошия вид. Аз казвам, че няма невинни, защото не е луд, който яде баницата. Това става пред очите на целия народ.

- Как Ви се вижда резултатът на „Движение 21” в Бургас?

- Резултатът в Бургас – 1,54%, е съпоставим с резултата от миналата година, който е бил 1,229% (на парламентарните избори). Но мисля, че възможностите на хората в Бургас са значително по-високи. Отдавам резултата на неумение да се прави кампания в големи градове и да се привличат хора, които са извън нашия клуб, извън нашата общност. По начало кампаниите на новосъздадени партии в големи градове са проблемни, защото там не може да го направиш като събиране на събрание.

- А Вие имахте ли достатъчно време да обърнете внимание на структурата в Бургас, в града.

- Ние имаме график. Аз не мога да се клонирам, минала съм за три седмици осем хиляди километра. Един от дните беше посветен на Бургас и региона. Бях в Несебър, бях в Поморие, бях и в Бургас. Там, където има какво да правим организационно и се вижда, че нещата не са достатъчно добре, ще ги променяме.

- Ще има промени в структурата?

- Не, ще привличаме нови хора, ще правим семинарчета за час от организационните умения, които липсват и така…

- Възможно ли е да има промени на хората, които ръководят структурите там?

- По начало за разлика от традиционните партии ние не правим йерархични структури. Ние правим клубове – в Бургас можем да създадем пет, десет, петнайсет – колкото искаме, клуба. Важното е да стигнем до повече хора и всъщност до сърцето на града.

- В Бургаска област имате съветници само в Карнобат?

- Да.

- Колко?

- Един - от четиримата съветници, които са от коалиция „Левицата” на преизбрания кмет.

- Защо в Бургас не подкрепихте Димитър Николов – един безспорно добър кмет?

- Ние искаме да вкараме съветници, а не искаме да се присъединим към присъдружните. Безспорно добър кмет? Смятам, че колкото и да е безспорно добър кмет, има два кмета които са си „извоювали” положението да бъдат сами на изборите. И мисля, че на няколко места ГЕРБ върви в тази посока. Конкуренцията на Димитър Николов е смешна. Това, разбира се, трябва да подскаже на по-авторитетните местни играчи – Патриотичен фронт, БСП, реформатори и т.н. – че трябва да се търси алтернатива в лицето на сериозен човек, който да бъде възприет от деловите среди на Бургас, от общността на Бургас.

- БСП имаха един много добър кандидат, не знам дали го познавате – Евгений Мосинов.

- Нали не се шегуваме?

- Аз не се шегувам.

- Нали не се шегуваме?

- Защо?

- Защото се шегуваме…

Добавете коментар


Защитен код
Обнови