В порт Бургас са обработени 161 кораба и 500 000 тона товари

Първият лайнер, който ще открие круизния сезон на 6-ти май е „Costa neoRomantica“

Диян Димов е завършил "Икономика и организация на водния транспорт" в Одеския институт за инженери на Морския флот в Украйна. Има над 25-годишен стаж на Пристанище Бургас, като през този период е заемал различни длъжности. 

От 1988 г. е началник на отдел "Анализ, статистика и труд", след това през 2003 г. става заместник-ръководител на терминал "Насипни товари". През 2009 г. е назначен за директор на дирекция "Експлоатация" в порта, а в периода от 2010 г. до юли 2013 г. е изпълнителен директор на пристанището. През 2010 г. Димов поема пристанището с 13 млн. лв. загуба, но вследствие на неговото управление дружеството подобрява значително финансовия си резултат и до средата на 2013 г. дружеството реализира печалба от 5 млн. лв.

От август 2014 г. отново е изпълнителен директор на порта.

 

- Г-н Димов, успешна ли беше 2015 г. за Пристанище Бургас?  

- Изминалата година беше добра и по-скоро обнадеждаваща за държавния оператор „Пристанище Бургас” ЕАД. Успяхме да затвърдим изграденото доверието в нашите клиенти и да бъдем предпочитан партньор в бургаски пристанищен район, където работим в остра конкуренция с още шест пристанищни оператора. Приключихме годината без задължения към партньори и контрагенти. Търговските ни партньори, почти без изключение бяха коректни и точни, за което им благодарим.  

Успяхме да изпълним поставените задачи и да приключим обектите, които бяха заложени в бизнесплана на пристанището. С ДП „Пристанищна инфраструктура”, които управляват публичната държавна собственост в пристанищата с национално значение през изминалата година постигнахме много добър синхрон и резултатите са факт. 

През 2015 г. в порт Бургас заработи модерен брегови център за управление и информационно обслужване на корабоплаването, чиято визия кореспондира с построената преди това Морска гара. Извършва се планираната пълна рехабилитация на най-старият закрит пристанищен склад „Магазия 1”, който ще се превърне в Морски културен център с функционалност за втори пасажерски терминал. Направени бяха и продължават инвестициите в благоустрояването на района в Зоната за свободен достъп. До дни ще стартират и изкопните дейности по основното рехабилитиране на складовите площи в района на 11-13 корабни места. Вложихме не малко собствени средства в рехабилитацията на подкранови пътища, вътрешна транспортна инфраструктура, сгради и помещения на оперативния, експлоатационен и технически персонал. Бластирани и боядисани са и първите два портални крана след дълги години престой в това направление.

На територията на Марина Порт Бургас изградихме  и открихме две нови халета за обслужване на яхтите – основно и ремонтно. В момента яхтените халета са три, което качествено подобрява условията за провеждането на национални и международни ветроходни регати и предоставянето на яхтени услуги за нашите многобройни яхтсмени. 

Успяхме да се справим и с един от дългогодишните критични, не само за пристанището, но и за градската екосреда проблем с потъналия преди повече от 15 години в канала между морето и езерото „Вая” кораб „Олга Джи”, който вече е изваден, нарязан и чака да бъде претопен, след търгова процедура по продажба.

Предвид важността искам да отбележа, че след повече от две десетилетия в пристанищния басейн предстоят драгажни дейности. Процедурата е на ДП „Пристанищна инфраструктура”, в рамките на която сме си поставили задача и планирали финансов ресурс за оперативната ни акватория, прилежаща към почти дву километровия кейов фронт да достигне проектните си дълбочини. Тези дейности чувствително ще подобрят морско-техническия ни капацитет и възможностите за обработка. В много добри изходни позиции сме, за да посрещнем предизвикателствата на новата 2016 година.

- Какви са вносът и износът на товарите? Какви са отношенията ви с концесионера на терминалите „Бургас Изток 2“ и „Бургас Запад“ ?

- През 2015 година ръководството на „Пристанище Бургас” ЕАД положи усилия и успя да запази темповете на обработката на товари, да осигури заетост на работниците и служителите в дружеството. Товарооборотът през Пристанище Бургас е в рамките на бизнесплана, като до края на 2015-та година в пристанището са обработени 161 кораба и 500 000 тона товари. През порт Бургас се осъществява внос и износ на различни видове генерални и насипни товари, в зависимост от нуждите на бизнеса и икономиката. Традиционни товари са: торове, сол, зърно, черни и цветни метали, скрап, руди, въглища, чугун, феросплави. През изминалата година имахме два месеца, в които работещите в пристанище Бургас постигнаха своеобразен рекорд при товарната дейност. През месец юли беше достигнато рекордно количество на обработения физически тонаж от 64 350 тона товари. Това бе най-доброто месечно постижение за периода, в който държавният оператор осъществява товаро-разтоварна дейност единствено на Терминал „Бургас Изток-1”. Този рекорд беше подобрен през ноември, когато бяха обработени 71 918 тона товари. Що се отнася до отношенията ни с концесионера на терминалите „Бургас Изток-2“ и „Бургас Запад“ - „БМФ Порт Бургас” ЕАД те са един от няколкото оператори в бургаски пристанищен регион, с които работим в обичайната за бизнеса конкурентна среда.

- Какви нови партньори и контрагенти привлякохте? Какви са точно новите товари?

- От 2015 г. отново обработваме бентонит и баритен концентрат. Нов товар беше дървесния чипс. В края на миналата и в началото на тази година, предвид създалата се кризисна ситуация в търговските връзки между Турция и Русия бе заявен интерес от нови клиенти за използване на възможностите на пристанище Бургас в създаване на алтернативни логистични схеми по които работим. 

В началото на тази година планираме детайлизирането на експлоатационно-техническите параметри на участието на държавния порт в електронна транспортната търговска схема утвърдена с меморандум между земеделските министерства на страните от Централна и Източна Европа и Китайското министерство на земеделието.

- Как ще протече следващият круизен сезон в порт Бургас? Имате ли вече заявки?

- Няколко са заявените посещения на Морска гара Бургас за 2016 г. Засега първият кораб, който очакваме да открие круизния сезон на 6-ти май е „Costa neoRomantica“. Продължаваме да правим срещи с представители на различните круизни компании. 

Като цяло не мога да бъда прекален оптимист, поради причини, които са извън нас. Туризмът изключително се влияе от геополитическата обстановка. Ситуацията в Черно море и Кримския полуостров не се подобрява. Круизният бизнес като всеки друг цели печалба, но на първо място е сигурността на туристите. Ако няма подобрение в обстановката в черноморския регион круизните компании ще се въздържат от посещения по дестинацията в средносрочен план. Това се видя като резултат през изминалата година, когато бяха отказани повечето от предварително заявените 31 посещения на пасажерски кораби. 

Посочените причини за това от круизните компании са две – продължаващата криза в Крим и завишените такси за преминаване през Босфора. Спадът в круизните пътувания не засегна само Бургас, а всички страни от черноморския басейн. Въпреки това дестинация Бургас е на добри позиции по обслужени пасажери в региона на Черно Море. Що се отнася до условията за обслужване на пасажерски кораби в Бургас то те са много добри. Разполагаме с модерна Морска гара, с висока пропускливост при обслужване на пътниците. 

Корабните места, специализирани за пасажерското обслужване са с необходимата дълбочина, което позволява тук да акостират най-големите круизни кораби, които могат да плават в Черно море. Доказа го безпроблемното посещение на гиганта Emerald Princess през август 2015 г. Новата трафик кула също е гарант за сигурността и безопасността на корабоплаването. 

Предстои откриването и на Морския културен център, където ще има възможност за обслужване на втори пасажерски кораб и ще се поеме крайбрежното плаване. С цел стимулиране на круизните посещения през изминалата година пристанище Бургас намали таксата за обслужване на пасажери от 6 на 5 евро. Също така и другите ангажирани страни, предоставящи пилотски, маневрени, влекачни, швартови, агентийски и туристически  услуги, обединиха усилията си за намаляване на цените на всеки един от участниците в обслужването на круизните кораби. 

Ролята на държавата за стимулиране на сектора се изрази чрез промяна на Тарифата за пристанищните такси, събирани от ДП „Пристанищна инфраструктура”, като дължимата тонажна такса за пътническите кораби, която формира средно половината от дисбурмента за посещение в българските круизни пристанища бе намалена с 14 %. Основната цел на всички беше преодоляването на различията в ценообразуването със съседните страни по дестинацията и смятам, че постигнахме значим дългосрочен ефект. Тези наши усилия не останаха незабелязани и „Пристанище Бургас” ЕАД получи своето международно признание за направеното в областта на круизните пътувания. 

През 2015 г. по време 46-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise бяхме приети за неин пълноправен член. Пристанище Бургас е първото българско пристанище, което става член на MedCruise. Като член на тази престижна асоциация пасажерски терминал Бургас ще бъде представян на всички европейски и световни круизни форуми и ще бъдат защитавани нашите интереси. Вече започна инициатива в тази посока. Черноморските пристанища, членове на MedCruise /Констанца, Одеса, Сочи и Батуми/ подготвихме писмо до ръководството на асоциацията за проблемите от завишените ескортни влекачни такси през Босфора. След окончателно съгласуване от името на асоциацията ще бъде изпратено писмо на съответните турски власти и се надяваме за разбиране от тяхна страна. 

Друг успех за пристанището и за Бургас е, че бяхме одобрени за домакин на Генералната асамблея на MedCruise, която ще се проведе в периода 22-24 септември 2020 г. Това още веднъж показва доверието във възможностите на Бургас да развива успешен круизен бизнес. За да постигнем исканият ефект от круизното обслужване обаче най-важна е обстановката в Черноморския басейн и проливите – Босфора и Дарданелите. 

- През август м.г. на Морска гара акостира най-големият круизен кораб, посещавал Черно море. Очаквате ли го отново?

- Към момента нямаме заявено посещение от Princess Cruises. Заявените кораби са на операторите MSC и Costa. 

- Каква е перспективата за развитие на пристанището за следващите години?

- Основната ни цел е запазване конкурентоспособността на пристанище Бургас по отношение на всички пристанищни услуги които предоставяме, а от там и сигурността на работните места. Още повече, сериозните целеви инвестиции в инфраструктурата както от страна на държавата, чрез ДП „Пристанищна инфраструктура”, така и нашите определено имат решаваща роля за реална съпоставимост на пристанищното ни обслужване с най-добрите световни практики.  

Интервю на Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови