В Царево чакат „зелена светлина“ за водния цикъл

Кметът Георги Лапчев: Ще обърнем особено внимание на пътищата

Георги Лапчев е роден на 28 декември 1975 година в Царево. Магистър със специалност „Горско стопанство“ в Лесотехнически университет - София.

В периода от 2001 до 2002 година Лапчев е старши лесничей в ДГС - село Кости, след което е заместник-директор на лесничейството (2002-2010), а през 2010 година е директор на ДГС - Царево.

На местните избори през 2011 година Георги Лапчев бе избран за кмет на община Царево от листата на ГЕРБ. Спечели на първи тур с 56.18 %, втори след него бе Петко Арнаудов, кандидат от инициативен комитет, който получи 36.38 %.

Отново с ПП ГЕРБ през 2015 г. Георги Лапчев стана кмет с 59.68% от гласовете. След него бе кандидатът на БСП Петко Арнаудов с 11.46%.

 

- Г-н Лапчев, какъв е новият бюджет на община Царево и ще бъде ли достатъчен за предвидените дейности?

- Разбира се, че ще успеем да се вмъкнем във всички дейности, тъй като той е така формиран и достатъчно балансиран, за да отговори на всички нужди.

- Какви ще бъдат вашите приоритети през 2016 г.?

- Приоритетите на община Царево са изчертани в нашата програма „Община Царево 2014-2020 г.”, ние никога не сме разсъждавали година за година, а напротив - нашите виждания са да развием цялостна стратегия и цялостните политики, за това община Царево да се движи с много по-бързи темпове. 

През 2016 г. се случи това, което не успяхме да свършим през 2015 г. Ще продължим да правим инфраструктурата, ще завършим следващият етап от новите паркове, които сме заложили за общината, има такива за Лозенец, Царево и Синеморец, ще продължим с улиците и всичко, което има да се прави квартал по квартал, за да се реновира уличната инфраструктура в градовете и селата, като се вмъкнем във възможностите на бюджета, а една голяма част от приоритетите да бъдат покрити със средства по Европейски програми.

- Реализация на какви европроекти се очаква да започне през следващата година в общината и какви се подготвят в момента?

- Община Царево в новия програмен период попада изцяло в селските райони, мярка 7 е изключително атрактивна за нас, ще обърнем особено внимание на пътищата. Готови сме с проекта на пътя Лозенец – Фазаново и Царево – Бродилово.  Те са основен приоритет и ще погълнат най- много средства. Това, което трябва да се реализира по европейски проекти са нашите болни теми за водните цикли. Имаме пълна готовност , когато отвори мярка, да кандидатстваме за тях.

- Водният цикъл на Царево е един от най-очакваните големи обекти. Кога ще стартира той и какво включва?

- Всичко по тази тема, наречена „Воден цикъл на Царево”, което трябва да бъде свършено от община Царево е свършено още преди година и половина, почти две, от тук нататък Управляващият орган  трябва да вземе решение дали ще даде зелена светлина на този проект или ще го прехвърли в следващият програмен период. Общината ще направи онова, което Министерството на околната среда и водите посочи. Имаме готовност да започнем. 

Проектът е зониран на две части -  зона Север и зона Белия бряг, имаме пълна разработка на тази част, която представлява зона Север, можем да започнем да изпълняваме от утре, ако имаме парите, очакваме държавата да реши. 

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови