Резултатът от залесяването ще се види след 30-40 години

Интервю с инж. Тодор Тодоров, директор на Държавното горско стопанство в Айтос

- Инж. Тодоров, днес доброволци засадиха около 1000 фиданки от космат дъб в местността Трите братя. Как това насаждение ще стане истинска гора?

- Тази млада гора ще бъде отглеждана четири години. Ще бъде окопавана и следено нейното състояние. Ако някои от фиданките не се прихванат ще бъдат попълвани, за да може след 4-5 години тя сама да се справя с неблагоприятните условия. След 10 години се склопява, след което започват отгледните сечи.

Резултатът от току-що създадената горска култура ще може да се види след 30-40 години. Живот и здраве, след толкова години, тези които днес засаждаха, могат да дойдат и да видят плода от своя труд.

- Какви са тънкостите при засаждане на едногодишните фиданки?

- Фиданките се засаждат с т.нар. подобрен меч на Колесов. След като се направи дупка с него, фиданката се поставя и се притъпква добре със садилното колче, за да не остане въздушна възглавница. При масови залесявания не се полива с вода и затова е важно да се притъпква добре.

Засаждат се на разстояние 50 см в предварително подготвените бразди. Така в един декар се вместват 800 фиданки. Видът космат дъб е характерен за района. Той е сухоустойчив и е подходящ за тази отцедлива почва. Ето, вчера валя дъжд, а днес не е мокра.

Косматият дъб издържа на пожари. Листата му са груби и не го унищожават косите. Не дава много строителна дървесина, но пък от него се добиват дърва за огрев.

- Колко декара сте залесили от началото на годината досега?

- Общо 55 декара, от които 5 в местността Трите братя.

Благодарение на работата на поколения лесовъди, ДГС - Айтос може да се гордее с един горски фонд от 45 000 хектара, който се стопанисва успешно и устойчиво. На територията му има изключително разнообразни и интересни горски насаждения.

Горското стопанство се опитва да възобнови добри айтоски традиции, 

за включване на цялата местна общност в пролетните акции. През 60-те години на миналия век е пикът на бригадирските залесителни кампании в града. 

В района около мотопистата са били залесени близо 3000 дка. През последните години, 1000 дка от тях са изгорели при честите пожари, идващи от сметището през лятото. Преди четири години, 160 дка от изпепелените площи са отново залесени. От тогава, всяка година презалесяваме.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови