Ще инвестираме в инфраструктурата и рекламата в туризма

Интервю с Димитър Германов, кмет на община Приморско

- Г-н Германов, какъв е новият бюджет на община Приморско и ще бъде ли достатъчен за предвидените дейности?

- Да, бюджетът е добре балансиран. Бюджетът е с грижа за всички сфери, което гарантира успешното  развитие на общината. Общината ще продължи да дофинансира дейността на спортните клубове, на читалищата. Училищата и детските градини имат нашата пълна финансова подкрепа за да провеждат нормален учебен процес. 

През 2016 г. Приморско ще разполага с бюджет от 25 961 769 лева. Като приходи от местни дейности се очакват 15 438 444 лева, а от делегирани държавни дейности сумата ще бъде в размер на 2 518 702 лв. Тази година в бюджетната прогноза са включени и средства от Европейския съюз, както и средства по други международни програми и договори. Те са в размер от 8 004 623 лв.

- Какви ще бъдат Вашите приоритети през 2016 г.?

- През 2016 г. ще инвестираме в подобряване на инфраструктурата, в рекламирането на Община Приморско, чрез участието на различни Международни туристически борси, билбордове, фестивали. Спортът, културата, здравеопазването и европроектите са също част от приоритетите на морската община.

- Какво предвижда капиталовата програма на общината за следващата година?

- Заложили сме за изпълнение знакови за общината обекти, като ремонт на мостовете, саниране на училището в  Ново Паничарево  и административни сгради, благоустрояване района около пристанището , изграждане на спортни площадки, както и други инфраструктурни проекти.

- Подготвяте няколко проекта за трансгранично сътрудничество с Турция. Бихте ли ни разказали за тях?

- На последното заседание Общинският съвет в Приморско, с пълно единодушие дадe зелена светлина на администрацията да кандидатства за финансиране по три проекта по Програмата Интеррег за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020.

Един от проектите е „По-близо до природата”, който  ще даде възможност на морската община да осигури по-лесен достъп на туристите през летния сезон до тракийското светилище Беглик таш, като за целта ще бъдат закупени електомобили. С тях ще се превозват туристи от Историческия музей до природния феномен.

Друг важен за Общината проект е създаването на  къща-посетителски център в Ново Паничарево по проект „Партньорство за развитие на туризма”. Постройката е закупена от Общината с идеята да се създаде посетителски център, в който да бъдат изложени артефакти от бита и културата на новопанчарци.

Както и проект „Заедно срещу природните бедствия”, с който дa бъде финансирано възстановяването на пострадалия от наводненията въжен мост в Ново Паничарево.

- Реализацията на какви европроекти се очаква да започне през следващата година в общината и какви се подготвят в момента?

- Предвиждаме на усвоим средства по проекти със социален характер - Предоставяне на услугата „Личен асистенти“ и „домашен помощник“ , както и обучение на младежи до 29 г. които ще бъдат назначени на работа. Най-голям дял от заложеното ще бъде инвестирано в инфраструктура:

 ремонт на общински пътища;

 изграждане на Посетителски комплекс в с. Ново Паничарево;

 водният цикъл;

 ремонт на въжен мост с. Ново Паничарево;

 Покупка на електроавтомобил

Работим също така и по няколко проекта за саниране на общински сгради, а именно: училището в с. Ново Паничарево, кметството в селото, както и сградата в която в момента се помещава ДУСОГ в Приморско.

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови