Константин Бачийски: Ако искаме да развиваме икономически нашия регион ни трябват целогодишни полети до летище „Бургас“

Това ще помогне да се привлече чуждестранни пътници извън активния летен сезон, ще помогне за подобряването на живота на хората от  региона, защото много хора вече работя и живеят в чужбина или децата им учат в чужбина , а също ще помогне сериозният бизнес да стъпи тук

Константин Бачийски е общински съветник втори мандат от ПП „СЕК“. Макар и на млада възраст е считан за политик с опит, а в предложенията му често се вслушва мнозинството в ОбС Бургас, което рядко възприема чужди идеи. Доверието към Бачийски не идва даром, то е извоювано с последователно поведение на интелигентна опозиция. В предизборната кампания Бачийски, който е собственик на група ИТ кампании, засегна няколко основни акцента за чието изпълнение ще работи в настоящите четири години. Сред тях създаването на фонд за развитие на полетите, идея, която впоследствие се подкрепи и от други политически формации. В интервю за Burgasdream.com Бачийски разви подробно предложението си за създаване на фонд за развитието на полетите в Бургас.

- Г-н Бачийски, Ваша е инициативата да се създаде фонд за развитие на полетите в Бургас. Това беше част от предизборната Ви кампания и очевидно не сте го забравили.

- Да. Човек трябва да държи на думата си или поне да се стреми към това, дори и когато не всичко зависи от самия него. След приключване на изборите един политик, които иска да направи нещо за подобряването живота на хората и развитието на региона или държавата е нужно да прави точно това, което е обещавал. Следвайки тази максима, това, което е било в предизборната ми програма е и приоритет в работата ми като общински съветник. За този фонд първите стъпки в тази посока вече са направени – поне в Бургас този фонд намира основа в бюджета за 2016-а година и са заделени средства, с  които да се стартира. Отделно проведох разговори с кметове от нашия регион, които също изразиха готовност да се присъединят към фонда.

- Какъв трябва да бъде ефектът от създаването на този фонд?

- Фондът за стимулиране на полетите засяга не само община Бургас, а целият регион и Югоизточна България, като цяло,  тъй като летище Бургас обслужва дори жители на Сливен и Ямбол. Идеята е да стимулираме икономически целия регион и конкретно и Oбщина Бургас. Това е само една от мерките, които сме набелязали и които ще се стремим да реализираме. С този фонд се стремим не само да увеличим броя на полетите към нашия град, но и да ги направим целогодишни. По-конкретно, надяваме се да постигнем три основни цели.

- Кои са те?

- Първата от тях е извън активния сезон да има възможност чуждестранни граждани да идват на територията на нашата област. По този начин ние ще разширим възможността за туризъм извън морския, летен туризъм. Дали някой ще дойде на СПА, спортен или селски туризъм или по някакви други причини – ако няма целогодишни полети, тези хора се затрудняват и вероятно голяма част не биха дошли. Когато се провежда международно мероприятие, обикновено организаторите първо гледат дали локацията е добре свързана със света, чак след това се гледа хотелската база и т.н. Ние имаме хотелска база, но като международна свързаност извън летния сезон сме доста изостанали спрямо конкуренти локации. Затова ефектът, който ще се борим да постигнем е да разширим възможностите за целогодишно посещение на чуждестранни гости.

- Вторият ключов момент е със засилването на международни полети до основни дестинации да подобрим качеството на живот на гражданите. Това не включва само наличието на добър градски транспорт, с който примерно да слезеш до центъра. В съвременните условия международната свързаност е от голямо значение. Животът е динамичен и голяма част от хората мигрират в една или друга посока. Има много хора от нашия регион, които живеят и работят в чужбина. Има много хора, чиито деца или внуци учат в чужбина. Една такава целогодишна връзка ще даде възможност тези хора по-често да бъдат с близките си, ще им даде възможност за удобство при пътуването. В един от разговорите с колега, той попита: „Какво я интересува баба Пена, че ще има целогодишни полети до Бургас?“ Отговорих му, че за една жена на преклонна възраст е от съществено значение дали вижда своите деца и внуци веднъж на две години или ще  ги вижда два пъти годишно.

- Третото нещо, което искаме да постигнем е чрез тези полети да направим Бургас една по-атрактивна дестинация за бизнес инвестиции. Когато чуждестранните инвеститори избират къде да ситуират своя нов бизнес или къде да го разширят, един от критериите е съответната свързаност. Казвам го от личен опит, тъй като от доста години работя и се стремя да привличам чуждестранни инвеститори в нашия регион. Преди няколко години имаше една австрийска фирма, която търсеше да разшири производствената си база от с около 120 места. Когато хората посетиха нашия регион, бяха изключително изненадани, че няма полети до нашия град. Тогава човекът, които взимаше решението каза, че ако направи производството си тук, ще се налага да губи по два дни седмично, ако трябва да пътува до София за да лети със самолет до Виена и обратно. Тогава осъзнах колко важно е за Бургас като инвестиционна дестинация е да има добра свързаност с останалия свят. Ако действително успеем да привлечем авиокомпании да извършват целогодишни полети, това би помогнало на нашия регион да се развива икономически и то дългосрочно. Нещо, което с много малко вложени пари би допринесло за привличане на капитали и отварянето на целогодишни работни места в нашия регион.

- Мотивирахте много добре идеята си, но как се възприема тя от ръководството на община Бургас и общинските съветници от мнозинството?

- Община Бургас трябва да се фокусира върху такъв тип мерки, които имат дългосрочен икономически ефект върху региона. Положителното в случая е, че около тази идея се обединяваме доста хора от най-различни политически партии. Имаме подкрепа от кметовете, с които сме провели разговор – на Бургас, на Созопол, на Несебър, от областния управител, министри и зам.-министри.  Предстоят още срещи и искрено се надявам, че кметовете, с които разговаряме, ще бъдат достатъчно далновидни, за да види перспектива в тази инициатива, да осъзнаят, че това би подпомогнало и развитието и на тяхната община.

- Конкурентно ли е летище „Бургас“ като ценови клас на София?

- Много правилен въпрос. Когато тръгнах да разглеждам нещата в детайли, се оказа, че за да стартира един нов международен полет, на една нова авиокомпания ще й струва няколко пъти по-евтино да каца в София, отколкото в Бургас. От разговор със шефа на Летище Бургас разбрах, че независимо, че то е дадено на концесия, цените за кацане и обслужване на един самолет се определят от Министерския съвет и въпреки, че летището искат да направят облекчения за авиокомпаниите, които летят извън летния сезон не могат да го направят. От друга страна за всяка една нова  международна дестинация, която се открива, Министерският съвет е дал на летище София преференция за първите 5 години с цел стимулиране на полетите. За първата година таксата се намалява с около 90%, за втората – 80, за третата – 70 и т.н. И какво се оказва – че през този период авиокомпания, която лети до Бургас по международна линия, на нея ще й бъде средно 3 пъти по-скъпо, отколкото ако лети до София. Затова стремежът ни е освен привличането на нови авиокомпании, и създаването на условия за тези авиокомпании дългосрочно да имат икономически интерес и перспектива да поддържат тези линии дългосрочно. Това би дало възможност на целия регион да се развива. От самото летище имат същото желание, но те нямат юридическа възможност. Ако се даде такава преференция за нови целогодишните полети в Бургас, каквато имат и ползват в София, това по никакъв начин няма да наруши приходите на летището и на държавата, тъй като до момента в Бургас има основно сезонни полети. Ние ще увеличим работата, която има съответното летище, съответно и приходите. От друга страна наличието на много целогодишни полети, ще позволи на Летище Бургас да запази голяма част от сезоните работни места през цялата години и ще превърне тези работни места от сезонни в целогодишни, а това също е една стъпка към икономическото развитие на региона. За получаване на такава преференция и за новооткритите международни полети до Бургас, вече проведох срещи с министъра и зам.-министъра на транспорта, които изразиха положително становище към идеята и поеха ангажимент да проучат в детайли възможността това да се случи и за регион Бургас.

Много важно всички политици от региона без значение, които от коя партия и какви политически пристрастия има,  да се обединим в това начинание и да извоюваме тази привилегия и за Бургас. Това са каузи, които биха подобрили живота и стандарта на всички хора, които живеят областта и е съвсем нормално да се обединяваме около тях.

Хубавото е че програмата за стимулиране на полетите към Бургас е само една от многото стъпки за икономическото развитие на региона, които съм набелязал и по които работя. Имам ясна визия как точно да се случват нещата  и с постигането на всяка една от идеите последователно ще запознавам останалите колеги с детайлите от следващите стъпки и ще се боря за тяхното реализиране, защото това са реалните политики и мерки, които биха подобрили живота на хората в дългосрочен план и биха спрели голяма част от нашите съграждани и особено младите хора да напускат региона и страната търсейки икономическо развитие.

*Интервю на Стиляна Божидарова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови