Очакваме все по-платежоспособни туристи в община Царево

Интервю с Георги Лапчев, кмет на община Царево

- Г-н Лапчев, какви са прогнозите Ви за предстоящия туристически сезон? Очакват се още руски туристи, тези които отмениха почивките си в Турция. Това привлекателни потребители ли са или не?

- През изминалия сезон се установи, че община Царево е дестинация най-вече за български туристи, но ситуацията в света подсказва, че ще има засилен интерес от руските туристи. Ние сме готови да ги посрещнем с цялото си гостоприемство.

- С какво ще привлечете качествения турист, този който ще похарчи повече пари? Целите ли повишаването на броя на  българските туристи? 

- Политиката ни, свързана с привличане на туристи се развива последователно, не сме спирали да работим за това, така че очакваме все по-платежоспособни туристи, защото туристическият продукт, който предлага община Царево е все по-добър. 

- Как ще удължите сезона, който по принцип е по-кратък в община Царево?

- Нашата работа посочва кои са печелившите политики. Фестивалът, който организираме през септември, също и богатата културна програма привличат туристи в края на летния сезон. 

- Какво включва културната програма в община Царево през лятото?

- Нашите фестивали вече са традиция. Факт е, че най-големият рибен фестивал се случва в Царево, факт е, че нестинарството е нещо, което само при нас се представя в автентичния ми вид. Разнообразието на релефа в Царево предоставя възможност за разнообразни атракциони. 

Измислили сме и други интересни атракции за гостите на община Царево и през следващия сезон.

- След като ще се отмени забраната за дивото къмпингуване в зона А, очаквате ли пак да има проблеми с нерегламентирани къмпинги и как ще ги преодолеете?

- Община Царево никога не е била против къмпингуването. Но за нас диво къмпингуване са 2, 3 палатки, когато има събиране на 500 палатки на по- малко от 3, 4 декара, това не е диво къмпингуване, а нерегламентиран къмпинг, който нарушава редица закони, и влошава туристическия продукт и туристическия имидж на общината. 

Това не се харесва както на местните хора, така и на истинските къмпингари, защото те всички желаят да има ред. Този начин на диво къмпингуване налага местните жители да плащат за почистване на всичко, което остава след къмпингуващите, а самопоявилите се къмпинг зони пречат на туристите да посещават плажовете. Нашето  желание е да има ред.

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови