Ще подобряване инфраструктурата и ще следваме социалните политики

Интервю с кмета на община Царево Георги Лапчев

Георги Лапчев е роден на 28 декември 1975 година в град Царево. Има магистърска степен по специалността "Горско стопанство" от Лесотехнически университет - София.

В периода от 2001 до 2002 година Георги Лапчев е старши лесничей в Държавно горско стопанство - село Кости. В периода 2002-2010 година е заместник-директор на лесничейството, а през 2010 година е назначен на длъжността директор на Държавно горско стопанство - Царево.

На местните избори 2011 година е избран за първи път за кмет на община Царево, издигнат от листата на ГЕРБ. Печели на първи тур с 56.18 %.

През октомври 2015 година печели за втори път местните избори, също като кандидат-кмет на ГЕРБ.

***

- Г-н Лапчев, какво бе заложено в проектобюджета за 2017 г. и кои са най-важните обекти?  

- В проектобюджета на 2017г. са заложени серията от обекти, които заложихме преди две години. Един от най-важните е да доразвием зелената система, да завършим парковете, които са в Царево, Лозенец, Ахтопол и Синеморец, да завършим велоалеите, там където сме ги стартирали. 

Като най-важен обект за 2017 год. ще бъде центърът на град Царево.

- Какви са Вашите приоритети за 2017 г.?

- Приоритетите ни са свързани с това да изпълняваме стриктно нашите социални политики, както и тези свързани с подобряване на инфраструктурата. 

Основен приоритет е да следваме нашата цел да работим така, че да правим живота на хората по-лесен.

- По реализацията на кои европейски проекти работи в момента община Царево и какви се подготвят?

- Община Царево може да кандидатства по три основни посоки по отношение на европейски проекти. Първата е селските мерки, където вече имаме подадени четири проекта, ремонта на двете сгради на училището в Царево, пътят за Бродилово, читалището в Царево също има шанс да получи финансиране, както и изграждането на водопроводите във Варвара и Велика.

По Трансгранично сътрудничество сме кандидатствали за продължение на Южния парк и тепърва предстои да се изграждат още проекти.  По кандидатура на селските мерки предстои да кандидатстваме за пътя Лозенец- Фазаново. 

Големите водни инфраструктурни обекти, каквито са водните цикли на Царево, Ахтопол и Лозенец, вече са в ПИП, който се пише от фирма, назначена от МРР, съвместно с ВиК. 

- Как изпълнените проекти се отразиха на община Царево? Безспорно за това лято най-важен бе задържателният резервоар в Лозенец.

- Изпълнението на проектите реши проблеми, нерешени с години. Осъществяването на тези проекти подобриха обликът на градовете и селата и направиха живота на хората по-лесен. 

- Кога ще стартира проектът «Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Мичурин” – Царево?

- Ние сме готови с проекта, но все още рибарската програма продължава да е затворена, което означава, че в момента няма програма, по която да бъдат написани апликационните форми, което означава, че няма как да се кандидатства.

- Направен бе манежът на конната база в Кондолово, предназначена за провеждане на хипотерапия и лечебна езда. Има ли интерес към това съоръжение и използва ли се то?

- От последния ми разговор с Юрий Ангелов, човекът който направи този манеж и инициатор на тази идея, имам информация, че доста хора са го потърсили, което означава, че съоръжението намира приложение.

- Отчетохте силен летен туристически сезон през 2016 г.? Какви са прогнозите за лято 2017?

- Надявам се лято 2017 да бъде също така добро, както беше и изтеклото лято.

Разговора води Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови