Д-р Димитров отглежда пчелите си с ноу-хау от САЩ /снимки/

Най-добрият пчелар за 2016 г. вижда бъдещето в изкуственото осеменяване на пчелни майки

Д-р Пламен Димитров е на 37 години и е собственик на 235 кошера в четири пчелина в селата Ведрово и Вълчин, община Сунгурларе и Сигмен и Драганци, община Карнобат.

Наградата „Най-добър пчелар” за Бургаска област за 2016 г. бе присъдена на д-р Пламен Димитров – ветеринарен лекар.  На 13 декември Областа дирекция „Земеделие“ – Бургас за пета година раздаде призове на най-добрите животновъди. Фермерите бяха оценени от Областна експертна комисия по животновъдство.

Д-р Пламен Димитров е ветеринарен лекар по професия и пчелар по душа. Според него истинските пчелари са или наследствени, или хора, хронично неизлечимо болни на тема пчеларство.

Пламен отговаря напълно и на двете описания. Докторът е рядко съчетание на човек, влюбен в пчелите откакто се помни, с възможността да познава изоснови заболяванията по пчелите, проблемите на пчелната патология и мерките за превенция и контрол на болестите. 

Пламен расте в семейство на пчелари, учи се от роднини, които по онова време добиват пчелно мляко и прашец и произвеждат майки в Либия. През лятото на 1995 г. наследява 5 кошера от дядо си, увеличава ги до 16 и добива от тях 40 тенекии мед, което е 63 кг от кошер – рекорд, който не е подобрявал и до днес.

Младият пчелар завършва ветеринарния техникум в Стара Загора, а след това ветеринарна медицина в Тракийския университет.

Заминава на бригада в чужбина, но вместо в свинеферма във Финландия се озовава в САЩ, където работи като пчелар. Там е в една от най-модерните ферми - с 2500 кошера, в Уисконсин, в селцето Сауквил, където, по негови думи, има най-пълноцентата практика като пчелар в продължение на 5 месеца.

Там се запознава с целия цикъл на добиване на меда, а през времето, когато не е на пчелина, работи в дърводелната на фермата.

По-късно с пчелар от щата Мейн заминава за Флорида с 1000 пчелни семейства. Пътуват с пчелите, за да оползотворяват пашата на портокали през март. През това време отглеждат 3000 майки от ларви и произвеждат маточници от 2 изкуствено осеменени майки.

Изкуственото осеменяване е единственият начин да се получи чиста и високопродуктивна линия пчели. Ето защо по-късно - през 2010 г. д-р Димитров завършва курс по изкуствено осеменяване на пчелни майки в Полша.

Пламен Димитров се завръща в България през 2003 г. и купува старата овцеферма на село Вълчин, която превръща в пчеларска ферма. В момента има пчелини и в селата Ведрово, Сигмен и Драганци. Всичките му кошери за на палетна основа /ноу-хау от САЩ/, тип Фарар, 8 и 10-рамкови.Пчелините над 10 години за биосертифицирани, съгласно Раздел 8 на Наредбата за биологично произвоство на животни, животински продукти и храни от животински произход.

През 2004 г. д-р Димитров кандидатства за финансиране по програма САПАРД, през 2008 г. е одобрен за млад фермер, през 2010 г. получава финансиране по Мярка 12, а през 2012 г. по Мярка 11 по ПРСР.

Текст и снимка Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови