Васил Морфов: От маркетинга в Англия, до фермата в Бродилово

Младият фермер получи приз „Завръщане в бъдещето“

Областната експертна комисия по земеделие – Бургас връчи приза „Завръщане в бъдещето“ на 25-годишния Васил Морфов. Статуетката, която придружава наградата е кон, а той символизира младост, неудържимост, промяна, обясни д-р Галина Петрова, председател на комисията. Точно такива качества се откриват и у Васил Морфов, човекът, който заряза кариерата на специалист по маркетинг в Лондон и се установи в странджанско селце, за да отглежда крави.

Васко е млад мъж с интересна история. За себе си казва, че е бургазлия, роден в София с постоянен адрес в село Бродилово, община Царево.  Той е отличник на Немската гимназия в Бургас, завършва я през 2008 г. Продължава обучението си във Великобритания, учи маркетинг в Уелс. През пролетта на 2012 г. отива в Лондон, за да работи, но много бързо разбира, че в Англия не му е мястото и не това е искал за своето бъдеще.

С еднопосочен билет за България отваря нова страница в живота си.

Решава да се занимава с фермерство в странджанското село Бродилово, община Царево. Отначало изобщо няма идея с какво се е захванал и колко трудно ще му бъде. Хвърля се обаче с „рогата напред“, както самият той се изразява.

Васил е първият земеделски стопанин, който сериозно започва почистване на терени в района на Бродилово, облагородяване и възстановяване на орни земи и пасища и връщане на земята в облика на кооперативното минало, което му е разказано от многото трактористи, комбайнери, агрономи, животновъди и зеленчукопроизводители.

Започва с 10 декара, а сега обработва 2200 дка. Земята е в преходин период за превръщане от орна земя в постоянно затревени площи. Предстои сертифициране на пасищата по мярка 11 „Биологично земеделие“ през 2018 г.

Васил Морфов има ферма със 120 крави и 12 малачета „за радост и късмет“. Купува месодайните говеда от стопанин в региона с идеята занапред да създаде еднотипни животни от месодайната порода Херефорд и нейни кръстоски. Към момента средната продуктивност на стадото от 65% е над средното за страната, като се има предвид, че в България трудно се намират еднотипни животни за комерсиално месодайно отглеждане.

Новосъздаденото стадо получи отлична оценка от Областната експертна комисия по животновъдство, която бе впечатлена, че е създадено от млад фермер, току-що прибрал се от Лондон като специалист по маркетинг.

Фермата е член на Асоциацията за развъждане на месодайните породи в България – Херефорд, Абърдийн Ангус, Лимузин“, според която тя е направена икономично, притежава достатъчно пасища и би имала отлично бъдеще за устойчивост и развитие.

Възпитаникът на уелски университет е твърдо убеден, че това, което прави в момента е верният начин на развиване на бизнеса – устойчив и правилен от екологична гледна точка, невредящ на околната среда, създаващ екологично чиста храна, съобразяващ се изцяло с нуждите на едно свободно пуснато на паша животно.

Поради липса на квалифицирана работна ръка, ежедневно му се налага да се учи в движение и да прави много неща сам, четейки френска, английска и американска литература. Младият фермер осъзнава, че е много важно сам да е минал през всичко, за да дава адекватни указания и да извършва правилен контрол.

Има визия за бъдещето като разработване на биоферма, която ще стане база за развитие на туризъм и доброволческа работа. Вижда района с възможности за организация на велопоходи, гребане по река Велека, планинско ориентиране и религиозен туризъм.

В тази посока е и учреденото с негови приятели НПО „Лъвско сърце“, което организира и провежда свръхтриатлон. Ултра крос триатлон „Лъвско сърце“ е жестоко изпитание за участниците. То включва 3 км плуване, 115 км планинско колоездене, 18 км бягане по разрешени маршрути на резерватите Тисовица, Силкосия, Ропотамо. Местата не са избрани случайно. Трасето преминава през девствени кътчета и забележителности като Лъвската глава, Бегликташ и Маслен нос.

Текст и снимки burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови