Кметът Лапчев: Посрещаме сезона с морската градина в Лозенец и новия център на Ахтопол

Има предвидени инвестиции във всички населени места, съобщи кметът на община Царево

Кметът на община Царево Георги Лапчев е роден на 28 декември 1975 г. в Царево. Завършва Лесотехнически университет – София през 2001 г., специалност „Горско стопанство”.

Работи като зам.-директор на Държавно горско стопанство (ДГС) – Кости, изпълняващ длъжността директор на ДГС – Кости, сътрудник на WWF – Bulgaria, по програмата WWF – DCP. 

Директор на ДГС – Царево от август 2010 г. до октомври 2011 г. 

Кмет е на Община Царево от ноември 2011 г. През 2019 г. започна своя трети мандат, избран убедително на първи тур.

***

В първата част на интервюто с Георги Лапчев, кмет на община Царево, той разказа за това как морският град очаква силен сезон, посреща туристите с нови пешеходна зона, велоалея, брегоукрепване и облагородяване на централния плаж.

ЧЕТЕТЕ ТУК

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

- Освен в Царево, в останалите курортни селища какво предстои да се направи, какви проекти се изпълняват или предстоят?

- Както вече споменах, в Лозенец довършваме Морската градина. Това е един грандиозен мегаобект, който ни отне повече от година. Надявам се да го завършим през тази година, за да може да започне да функционира и амфитеатърът, и алеите, и един специален подход към едно малко плажче, който е много атрактивен, минава под един мост.

Обектът е изцяло с общинско финансиране. В него може да се провеждат много красиви събития. Ние вече го включваме като част от бъдещи културни събития.

- Какво се изпълнява в Ахтопол през тази година?

- Другият морски център е град Ахтопол. Вече сме финализирали изпълнението на новия център, който изглежда прекрасно. 

Броени дни ни делят от въвеждането му в експлоатация. Имахме да направим откриване след подписването на Акт 16, но ще го отложим заради епидемичната обстановка. Здравето на хората е на първо място.

В Ахтопол се изпълнява и друг общински обект, подкрепен с европейски средства. Това е трансграничен проект, който има за цел квартарът над центъра в посока север да бъде възобновен и да му бъде придаден малко по-античен вид, тъй като Ахтопол е античният град на община Царево.

Много красиво се получава. Проектът е значително напреднал и сякаш изпъкна и църквата, и уличките в посока към Гръцкото училище, и т.нар Римска стълба. Целият този комплекс започна да изглежда много красиво.

И жителите, и гостите най-вече ще бъдат силно впечатлени от напълно обновения град.

Има и още много какво да се прави, тепърва ще инвестираме в асфалтиране на улиците, в още озеленяване. Имаме и добрата новина от  ВиК холдинга. 

Ние сме подали град Ахтопол като първостепенен обект и аз с радост видях, че той попада сред първите няколко обекти на ВиК холдинга. Това се случва и благодарение на нашата добра работа с правителството.

- Какво предстои да се направи в Ахтопол като обект на ВиК холдинга?

- Този обект представлява водният цикъл на Ахтопол. Правителството поддържа идеята на община Царево за осъществяване на водния цикъл в най-южния морски град в България.

Тепърва предстои в Ахтопол да бъде построена пречиствателна станция, да бъдат подменени водопроводи и канализация и тогава ще ремонтираме и улиците.

Напълно ще бъде реновиран този град.

Това няма как да се случи без подкрепата на правителството. Аз силно вярвам, че в бъдещи дни ще имаме едни изключителни резултати, които ще бъдат видими.

- Има ли проекти, които ще се изпълняват и в другите населени места, не само в курортните?

- Има предвидени инвестиции във всички населени места. Мога с радост да се похваля, че община Царево получи подкрепата от страна на екоминистъра и вече във всяко едно от населените места ще бъдат изпълнени едни малко проектчета по ПУДООС /Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда/.

Така че във всяко едно село, включително и в Кондолово, където има само седем човека ще има помощ или подадена ръка от правителството за това да се случи нещо красиво. Тези проекти ще бъдат изпълнени през тази година. 

Това ще бъдат кътове за отдих и игра, посетителски центрове или други обекти, които кметовете са пожелали да бъдат изпълнени. 

- В такъв случай можем да кажем, че туристите ще намерят не само плажове и море в община Царево, но и разходки, и много неща, които могат да видят в странджанските села, които ще посрещнат облагородени.

- Това винаги сме го казвали, но факт е, че сега имаме помощ от държавата посредством тези проекти. Това са много красиви малки обектчета, на които хората много се радват и аз съм благодарен на правителството, че обърна толкова голямо внимание на община Царево.

Разговора води: Ирина ГЕНОВА

Снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови