Кметът на Созопол: Понякога се чувствам като Хари Худини

Созопол отпадна от списъка на финансово затруднените общини

Интервю с Тихомир Янакиев – кмет на община Созопол

Година и половина след като пое кметския пост в Община Созопол, Тихомир Янакиев отговори на въпросите на meduzata.com за успешното финансово оздравяване на почти фалиралата през 2019 г. община.

***

- Г-н Янакиев, поздравявам Ви с отпадането на Созопол от списъка на финансово затруднените общини. Как постигнахте това, имайки предвид финансовия колапс, в който заварихте общината?

- С оптимизация на разходите и на приходите, с безсънни нощи. Искам да Ви споделя, че понякога се чувствам като Хари Худини*.

И ще обясня защо. Защото от една страна не трябва да продаваме общинско имущество /продаваме съвсем минимална част/, същевременно не трябва да увеличаваме данъците. Увеличихме само туристическия данък и то на част от висококатегорийните хотели.

Същевременно не трябва да вземаме и нови дългове. Както можете да видите, взели сме само временни и безлихвени заеми във връзка с участието ни по европейски проекти и само за възстановяване на неразплатените задължения. Т.е. дълговата тежест към банки не сме я увеличили.

Успоредно с това трябва да правим и нещо ново. В последната година и половина се наля толкова асфалт, колкото не се е наливал предходните 10 години.

- Кои бяха най-големите разходни пера, които намалихте?

- Направихме първо един анализ на разходите. Аз намалих от всички разходи, но най-вече от тези за външни услуги. Правили са се каквито ви дойде на ум външни услуги, много от тях ненужни, много от тях раздути.

Например сметопочистването - със сключен договор от 2016 г. – с нови позиции за заплащане, а старите бяха увеличени. Аз приемам, че има инфлация, но ние успяхме и по този договор да направим икономия на разходите без да се намали качеството на услугата. Градът дори беше по-чист.

Направихме оптимизация и на други дейности – например на озеленяването. За мен то не беше в добро състояние, сега го поехме ние.

Поръчахме си траспортна схема на Созопол, направихме инвестиция в общински паркинги. По този начин от една страна открихме нови работни места, а от друга – в общината влизат приходи.

Всичко това е труд, който се оценява и от хората.

***

ОЧАКВАЙТЕ КОМЕНТАР НА КМЕТА ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН!

*Хари Худини – признат за най-великия илюзионист на всички времена

Разговора води Ирина ГЕНОВА

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови