Лaурa Кьoвeши: Ще разследваме влиятелни, богати и опасни хора

Eврoпeйcкият глaвeн прoкурoр Лaурa Кьoвeши e нa двудневно пoceщeниe в Бългaрия. 

Визитата на главния европейски прокурор идва на фона на продължаващи граждански протести с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет.

Oщe вчeрa Кьовеши ce cрeщнa c миниcтърa нa прaвocъдиeтo Янaки Cтoилoв и глaвния прoкурoр Ивaн Гeшeв.

"Eврoпeйcкaтa прoкурaтурa зaпoчнa рaбoтa нa 1 юни. Oт тaзи дaтa нaциoнaлнитe влacти зaпoчнaхa трaнcфeрa нa вcички тeкущи рaзcлeдвaния, кoитo вeчe ca в кoмпeтeнциитe нa eврoпeйcкaтa прoкурaтурa. Трябвa дa рeшим дaли дa ги прoдължим в нaшaтa eврoпeйcкa прoкурaтурa, или дa ги върнeм нa нaциoнaлнитe cтрaни. Пoлучaвaмe вeчe cигнaли и жaлби oт цялa Eврoпa, кaтo вcички тe щe бъдaт aнaлизирaни'', кaзa в нaчaлoтo Кьoвeши.

Главният европейски прокурор даде едночакова пресконференция, която бе излъчвана директно по много медии.

Ето как Лаура Кьовеши отговори на многобройните въпроси:

- Ще се меси ли главният европейски прокурор в работата на българската прокуратура – например с даване на указания, логистика?

- Юрисдикцията на Европейската прокуратура е ясна - разследване на измами с ЕС средства, ако са над 10 млн.лв., трансгранични ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на ЕС, пране на пари и борба с организираната престъпност. Ще работим по образуването на дела, ето защо имаме нужда от дръзки и смели прокурори.

Ние имаме задължения да сътрудничим и да сме в постоянен контакт с българската прокуратура. Няма да се намесваме, а ще сътрудничим, ще консултираме и ще сме в постоянен контакт

- Какво е Вашето становище за специализираното правосъдие – дали с него ще се разследва ефективно?

- По отношение на специализиланите съдъдилища няма единна сисстема в Европа, това е вътрешно политическо решение и има различни практики.

- Колко досиета са изпратени от ОЛАФ в Европейската прокуратура и Джипигейт попада ли сред тях?

- Получили сме дела и от националните власти, и от ОЛАФ, които са над 300 и още 120 частни жалби, не мога да коментирам частни случаи.

Разликата между тази институция и ЕП е, че ОЛАФ не може да извършва криминални разследвания. Това може да го направи европейската прокуратура.

Ще се разследват и всички случаи от 2017 година насам, които попадат в юрисдикцията на институцията. Да, ще разследване влиятелни, богати и опасни хора.

- Защо България е първата страна, която посетихте? Какъв процент от сигналите са от България?

- Това не е първата ми визита. Това е първата среща след като започнахме дейност. Избрах България заради липсващите делегирани прокурори. Освен това трябва да разберете, че не съм на посещение, а съм си вкъщи, тук имаме офис – в София.

- Евродепутатът от коалицията ГЕРБ-СДС Александър Йорданов изрази позиция: Лаура Кьовеши дойде, подкрепи Гешев и си тръгна! Това отговаря ли на истината?

- Не мога да коментирам нечия декларация. Не става въпрос за доверие или лични отношения, това са задължения по закон – да идентифицираме всички проблеми и да работим по тях. Имаме едно конструктивно решение. Процедурата, с която ще бъдат предложени 6-те кандидати ще започне следващата седмица /б.р. които трябва да одобрени за европейски делегирани прокурори/.

- Колко от сигналите са за корупция и как бихте коментирале протестите срещу главния прокурор?

- Няма да коментирам отделни производства спрямо конкретни лица, за да не влияят на производствата. 

Не мога да дам статистика, не сме получили всичките сигнали още. Сигурна съм, че процесът ще бъде ускорен. 

- Двойната подчиненост на делегираните прокурори не Ви ли притеснява?

- Това са независими прокурори и компромис или коментар по този въпрос няма. Никой не може да се намесва в работата им.

Във всяка членка имаме прокурори, които да правят разследванията. На централни ниво ще има мониторинг и ако се наложи, ще се дават инструкции Очаквам, че всички институции и граждани да уважават тази независимост.

Ако някой се опита да се намеси в дейността ни, ще оповестя публично това. Ако някой политик се обади на някого, ще го оповестя публично.

- Как ще реагира Европейската прокуратура на санкциите по закона Магнитски? Как се реагира на политически атаки срещу главен прокурор – какъв съвет бихте дали на Гешев?

- Не коментирам конкретни случаи. Всички сме ес граждани, готови сме да си сътрудничим с всеки на тази планета. В Румъния ставаше дума за независимостта на органа. Много е важно прокурорите да бъдат независими.

Текст: meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови