Николай Стоилов: Виждам възможност да се разкъса здравата корупционна верига

Николай  Стоилов е кандидат за депутат от листата на коалиция „Изправи се! Мутри, вън“ във 2 МИР Бургас.  

Роден е през 1973 г в гр. Бургас. Семеен, с 2 деца.

Учил в ОУ „Климент Охридски”, „Търговската гимназия” и БСУ . Юрист. 

От 16 години работи в сферата на финансите.

***

- Г-н Стоилов, какво Ви накара да се кандидатирате за народен представител?

- Ключовото е, че за разлика от двете предходни кампании, виждам възможност да се разкъса здравата корупционна верига, доминирана от ГЕРБ и ДПС със скромната подкрепа на различни „патриотични“  мутации.

- Защо избрахте коалиция „Изправи се! Мутри, вън“? Кои от идеите Ви допаднаха?

- По-скоро коалицията ме избра, приятели ме свързаха с Николай Хаджигенов, от там през сходните ни разбирания за правилно и недопустимо поведение в държавното управление се стигна и до участието ми в листата на „Изправи се! Мутри, вън“ на предстоящите парламентарни избори. 

- Вие, лично, зад каква кауза заставате?

- Най-важната кауза, която защитавам е „Върховенство на закона“. Уж всички управляващи през последните 10 години това искат, но ние не живеем в такава среда. 

Всекидневните разкрития за безнаказано и подмолно разпределение и пилеене на обществени средства, показват, че много от действията на държавното управление са единствено с цел лично обогатяване.

- В каква посока ще бъдат Вашите усилия?

- За момента и следващите 2-3 седмици, конкретните усилия ще са за  привличането на още по-широка подкрепа сред хората от област Бургас за коалицията „Изправи се! Мутри, вън“. 

От там нататък, от това, каква подкрепа сме получили ние и каква другите партии и коалиции, зависи какви действия и усилия има смисъл да се предприемат. 

Много бих искал след 11 юли да се окаже, че най-неотложните усилия са с цел създаване на стабилна коалиция от партиите на промяната, но това съвсем не е сигурно.

- Вие сте юрист и се сблъсквате ежедневно с дефектите на законодателството и социалните несправедливости. Какво бихте променили на първо място?

- Първо – въпреки юридическото си образование, и аз като много други хора в България не работя точно по специалността, която съм учил. Продължавам обаче, да се представям първо като юрист, явно го приемам като нещо стабилно и твърдо в живота ми, тъй като професии и фирми съм сменял поне 3-4 пъти за 25 години. За дефекти в законодателството генерално не мога да говоря, защото чисто като закони нещата не са чак толкова зле. 

Според мен при нас /в цяла България/ проблемите идват по-скоро в тънкият пласт, където законът се среща с реалните обекти от живота. И там се наместват вече и професионалистите извън юридическата професия, и когато се окаже, че в рамките на дефиницията в закона има възможност да се „вместят“ повече от едно техническо значение, стават основно проблемите. 

Нашата цел за постигане на реално върховенство на закона означава, че искаме всички държавни разпоредби да се прилагат по еднакъв начин за всички засегнати. А в същината на въпроса, какво бих променил първо – бих забранил когато се изисква документ, да се изискват и документите, които го предхождат, служат или са основание за издаване на този документ.

Например „Дайте ми Нотариален акт, Удостоверение за въвеждане в експлоатация и разрешение за строеж“ - ама защо ти е разрешението, като има последващ документ  - който го издал е проверил, защо ти е удостоверението като има нотариален акт - който го издал е проверил . Ако много хора си оправдават съществуването като служители, многократно проверяващи едни и същи, вече проверени факти, гражданите си имат достатъчно реални задължения.

- Вие сте номер 3 в листата на вашата коалиция, преференция 103, като статистически шансът да бъдете избран е доста висок, тъй като „Изправи се! Мутри, вън“ има за цел да вкара трима депутати от 2 МИР Бургас. 

Ще разчитате ли на преференциален вот и какво бихте казали на вашите избиратели?

- Колкото аз, толкова и останалите 27 колеги в листата, имат възможност и шанс чрез преференции да се окажат избрани за депутати. Нямам за цел конкретен брой преференции. По-важно е да получим подкрепа от максимален брой хора. 

От друга страна преференциите за един участник показват каква подкрепа и доверие има към него лично. И аз като всеки човек съм любопитен какво ще излезе като резултат в тази посока.

За хората, които ме подкрепят – нека да променим нещата към по-добро, от колкото да ги избягваме, заобикаляме, или да се крием от тях.

Разговора води Ирина ГЕНОВА

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови