Некоректни ли са украинците и защо хазяите не искат да чуят за тях (ВИДЕО)

Некоректни наематели ли са украинците и защо брокерите не искат да чуят за тях? Оправдани ли са капризите за лукс и гледка към морето и чия е вината за това?

Могат ли тези хора да бъдат определяни като представителна извадка на един народ, бягащ от войната?

Отговорите на тези и други въпроси потърсихме от Ирина Генова – дългогодишен журналисти и собственик на агенция за недвижими имоти „Дом Инфо“. В интервю за „Днес България“ тя сподели горчивия си опит с украинските клиенти и разказа за порочната практика България да бъде рекламирана като дестинация за all inclusive почивки.

„Имаме доста горчив опит с наемането на квартири за украинци. Те са наши клиенти от първия ден, в който дойдоха тук със статут на бежанци. Искам да обърна внимание защо се спекулира с това, че българските собственици определят едни наеми за българи и други за украинци. Не го правим, защото  искаме да вземаме повече пари от украинците.

Когато се сключва договор за наем, той се сключва минимум за една година. При този срок месечният наем е 500 лв. Ни когато наемаш жилище за месец, два или три, наемът става 700-800 лева, защото за определено време този имот стои на пазара ненает и за собствениците съществува риск да не си получат парите. Така например нощувките струват още по-скъпо. От друга страна за собствениците съществува риск украинците да напуснат съвсем внезапно, затова много от тях поискаха като депозит 5 наема, вместо един. Това, разбира се, доведе първо до настройване на общественото мнение срещу наемодателите, от друга страна украинците се почувстваха дискриминирани“, отбеляза Генова.

Имали сме немалко случаи на некоректно поведение от страна на украинци. Какво представляваха украинските бежанци, които търсеха да наемат апартаменти? Това бяха предимно хората, които бяха настанени в 4-звездните хотели на Слънчев бряг. Те нямаха какво да правят и идваха тук да им правим едва ли не градски екскурзии и да им показваме жилища.

И започват с капризите – искаме на първа линия, искаме отделно баня и тоалетна, искаме по-нисък наем, обзавеждането не ни харесва. Мои колеги споделят за оплаквания от страна на собственици, че са получавали апартаментите си в много лошо състояние и оставеният депозит не е стигал дори за покриване на сметките за електричество“, разказа още собственикът на агенция „Дом Инфо“.

Ирина Генова призна, че е запозната с практиката посредници да водят богати украинци в България, обещавайки им безплатна почивка. По думите й, част от тези посредници се занимават с нелегална туроператорска дейност.

„Проследявала съм профилите на такива хора, които дори се занимават с нелегална туроператорска дейност. Те набират богати туристи и ги водят на безплатен туризъм, за сметка на превоза, който се заплаща тройно. Обещават им 4-звездни хотели, в един момент се оказва, че не могат да ги настанят в такива и оттам-нататък започват капризите. Оправдавам тези капризи, защото все пак хората са си платили“, коментира брокерът.

Според Генова, държавата е допуснала грешки в две основни направления и именно те са причина за хаоса, който наблюдаваме в момента. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови