Васил Добрев: Стараех се да приличам на учителя Тео докато преподавах

„Тео е нещо уникално – като учител, като човек, като личност.

Трябва човек да го види, за да разбере какво прави, какво означава пълна отдаденост“, коментира един от учениците на Теодосий Теодосиев – инж. Васил Добрев.

Темата за учителя Тео отново е гореща, той като недоволни родители се обединиха срещу него. Те поискаха „конвенционален учител“ за децата си, тъй като Тео им пишелдвойки и тройки. От своя страна учителят заяви, че има огромна инфлация в оценките.

Ето защо burgasdream.com потърси мнението на един успешно реализирал се ученик на Теодосий Теодосиев.

Васил Добрев е роден в София и израснал в Казанлък, учил от 1 до 11 клас там. И разбира се - в Математическата гимназия, където макар и не е бил в класа на учителя Тео, е ходил в неговите школи и се счита за негов възпитаник.

Според него Тео е направил за България това, което са направили възрожденците, които са я издигнали на интелектуално равнище.

„От друга страна аз не познавам човек, който да е толкова встрани от парите и от всичко материално. Имам 18 години стаж като преподавател във висше учебно заведение – Технически университет – София, но филиала в Пловдив, и съм се старал да приличам на него в процеса на обучение“, коментира Васил Добрев.    

Инж.Добрев е човекът, който в Пловдив ръководи изработването на най-добрите камери в света – за наблюдения на Луната и Марс. Фирмата – „Импърекс“, която прави оптичните уреди от проекта до готовото изделие е на друг ученик на Тео – проф. Петко Динев, който от 1991 г. живее във Флорида.

Отпреди 3 години камерите се сглобяват във филиалите на „Imperx” Inc. в София и Пловдив, като тенденцията е да се правят от началото, от самото разработване на продукта, до края.

 

Ето какво разказа пред burgasdream.com инж Васил Добрев:

Щастлив съм, че имах възможността преди три години да започнем производството на всички механични компоненти за камерите на Имперекс. Разбира се постепенно, едно по едно в рамките на година, година и половина усвоихме производството на всички механични части, които представляват корпусът на камерата, закрепването на оптиката, което е една голяма макар и несъщаствана част от нещата, които са необходими за функционирането, както и за тяхната, станала пословична в световен мащаб издържливост и надеждност.

Това е запазената марка на фирмата, заради която тези камери са търсени – надеждността и механичната устойчивост на претоварвания, които се получават при изстрелването на една ракета. Там са може би най-големите възможни претоварвания, които могат да се получат. Особено когато не става въпрос за управляем космически апарат, а за такъв, в който няма хора. Там не се слагат ограничения, които да опазват човешкия живот.

Камерите бяха тествани на 100 пъти земното ускорение и те издържаха, това е просто нечувано. 

Освен в самото изработване, нашият офис в Пловдив вече участва активно и в разработването на нов продукт. Започваме да ги правим от началото до края.  

Произвеждаме и прототипни серии за изпитания, както и редовното производство на всички механични компоненти. Така както вървят нещата, се готвим за разширяване.

 

Автор Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови