Евгений Мосинов: Аз съм основната антитеза на Димитър Николов

Истинската оценка за моята работа като общински лидер и като съветник е на местните избори. В крайна сметка за бургаското гражданство аз съм основната антитеза на кмета Димитър Николов.

Това заяви за burgasdream.com Евгений Мосинов, който вчера официално бе номиниран за кандидат-кмет на БСП в Бургас. След конференцията на общинската организация вчера той даде обширно интервю.

-Г-н Мосинов, вчера обявихте, че БСП ще управлява Бургас, а вие ще бъдете кмет…

-Не отричам качествата на настоящия кмет Димитър Николов. Той е работоспособен и иновативен, умее да налучква болните теми на обществото. Но смятам, че през последните четири години тези умения започнаха да го изоставят. В определени моменти проблемите на Община Бургас не можеха да бъдат овладени – парите в КТБ, натрупването на много проекти, с които изостанахме значително и сега трябва да наваксаме през летния сезон, да не говорим за канализацията на Банево и Ветрен. Кметът обяви, че не той е избрал фирмата. Така е, но комисия, назначена с негова заповед го е направила заради това, че дала 100 години гаранция. Всички трябва да са наясно, че в строителството „100 години гаранция“ - няма, но това са условията, които е допуснала Общината. На Димитър Николов лоша шега му изигра мнозинството в Общинския съвет, защото през целия мандат той знаеше, че всичко ще мине, ще бъде подкрепено, ще се гласува, че няма да има истинска дискусия и това доведе до едно отпускане.

-Но спечели много европейски проекти, които промениха облика на Бургас.

-Европейският път на Бургас е избран. Градът трябва да се развива в определени екологични норми, ясно е, че парите за градоустройство идват от европейските програми, но някои от ценностите, с които се управлява този град трябва да бъдат променени. Проблемите трябва да бъдат анализирани. Ние от опозицията го направихме – лошото административно обслужване, неефективно управление на общинската икономика. Задавали ли сте си въпроса, защо общината, въпреки значителните количества европроекти, които усвоява, продължава да има средни за страната икономически показатели? Това е заради лошото управление на икономиката.

-От изказването ви вчера остана впечатление, че се обидихте, заради това, че не сте водач на общинската листа…

-Аз съм максималист. Имам гордостта да твърдя, че два пъти съм избиран на конференция като партиен лидер. Това е много трудно. Едва ли някой от колегите, председатели на партии, са били подлагани през година и половина на такъв избор. Сега си давам сметка, че може би не съм налучкал вътрешно-партийната работа, точния тон спрямо всеки един, но за бъдещи избори ще се опитам да го направя.

-Изразихте съмнение за криза на доверието към вас в БСП-Бургас.

-Председател съм на БСП втора година, натрупал съм недобри резултати в евроизборите и парламентарните, но считам, че истинската оценка за моята работа и като общински лидер, и като съветник, е сега на местните избори. В крайна сметка много дълго време за бургаското гражданство аз съм основната антитеза на кмета Димитър Николов. А и спомнете си, че година и половина всички журналисти ме питахте дали ще се кандидатирам.

-Кметът Димитър Николов дори на няколко заседания на Общинския съвет ви предлагаше стола си.

-Къде на шега, къде може би малко по-сериозно. Няма нищо лошо. Щях да твърдя, че политиката свършва, когато няма кандидатури за кмет. В тази връзка уважавам желанието на Живко Табаков от Движение „България на гражданите“, но той политически е много близко до ГЕРБ. Нюансите в управлението са минимални. Нужна е по-сериозна промяна. А и според мен мандатите за един кмет трябва да са два. Амортизацията в професията е сериозна. Когато се счита, че кметът е несменяем, това отпуска общинската администрация. Тя започва да губи ритъм и чувство за самооценка.

-Кметът забелязва тази тенденция и често критикува публично администрацията си.

-Забелязвам го, ценя това му качество, но отново му задавам въпроса, защо не успя да намери зам.-кмет по строителството толкова време? Там отговорностите са най-големи, разходването на средства – също. Кметът лично не може да бъде отговорен за всичко, но когато няма зам.-кмет по строителството, няма и кой да носи пряката отговорност. Това не се приема добре от бургазлии.

-Цитирахте социологическо проучване, което ви дава девет мандата, мислите ли, че може да постигнете такъв резултат?

-Не забравяйте, че Бургас има опозиционно мислене. Има хора, които считат, че на града му трябват по-малки такси, намалена синя зона, може би едно по-голямо внимание към ежедневието на бургазлии. Басейните, велоалеите са хубави неща, но това не е всичко. От друга страна има  натрупано недоволство против стилистиката, която ГЕРБ наложи в Общинския съвет и покрай някой от постъпките на кмета. Примерно – влагането на 24 млн.лв. в КТБ са откровена грешка. Да не кажа глупава грешка. Тогава лично аз очаквах Николов ясно и точно да посочи виновника. Не го направи! Да, ние сме измъкнахме сухи, но имахме сериозни проблеми. Миналата година по това време по сметките на Общината имаше само 7 млн.лв., добре че беше създаден механизъм, по който държавният бюджет финансира общинския с безлихвен заем, за да компенсираме тази липса. На други места главата на кмета пада за такава грешка. Някой от грешките на кмета трябва да бъдат ясно казани – негово, например, беше предложението да учредим отстъпеното право на строеж на федерацията по борба в „Славейков“.

-Подадохте си ръка с вашия най-сериозен опонент в партията Йордан Георгиев. Това означава ли, че ще работите заедно? Когато си направи отвод той каза, че е време да изпиете горчивата чаша до дъно.

-Горчивото вино понякога е най-хубавото вино. На 50 години съм, пил съм често горчиви чаши, но съм се справял. Политиката не е най-приятното занимание в последните години, но не искам да се връщам назад. Относно Йордан Георгиев се надявам да работим заедно, за да постигне БСП по-висок резултат. Той е диалогичен човек и считам, че може да си бъдем полезни.

Автор: Стиляна Божидарова

*В интервюто са използвани въпроси и на други медии! 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови