Хакери искат по 4 хиляди кибероткупи дневно

Популярността на криптовалутите води до голям ръст на т.нар. ransomware атаки с блокиране на компютрите

Хакерите генерират средно по 4000 атаки към потребители на ден с искания за кибероткупи, съобщава в. The Wall Street Journal, цитиран от vesti.bg. Това е т.нар. ransomware, или компютърен вирус, който блокира устройството и не дава достъп на потребителя, докато той не плати определена сума.

Кибероткупите често криптират данните в устройството, за да ги направят неизползваеми дори и при преинсталирането на операционната система. През последната година този тип атаки са четири пъти повече, показват данните на американския Департамент по правосъдие.

Жертви стават по около 4000 души дневно, като според данните на компанията за киберсигурност Cyence, средната искана сума е между 500 и 1000 долара. Когато атаката е срещу фирма обаче, кибероткупът става доста по-голям. В началото на тази година болница в САЩ стана мишена на хакерите, които блокираха част от базата ѝ данни. Те искаха 30 000 долара откуп. В крайна сметка хакерите са се съгласили и на 17 000 долара.

Според данните на ФБР само през първите три месеца на годината кибероткупите са нанесли щети за 209 млн. долара. По-голямата част от тази сума са косвени разходи за възстановяване на данните, подобряване на сигурността, загубено време и др. Средно тези загуби са около 333 000 долара на всеки инцидент. За сравнение, за цялата 2015 г. средната загуба е била 10 000 на инцидент и общо 24 млн. долара.

Данните показват, че ръстът най-вероятно ще продължава. Кибероткупите са популярни, защото често са доста лесни за осъществяване. Освен това популярността на криптовалути като Bitcoin също улеснява хакерите и им дава по-лесен начин да получат парите без да бъдат проследени.

Мишени на кибероткупите стават и все повече фирми. За тях е по-важно бързо да платят, за да не рискуват загуба на данни и клиенти. Освен това служителите редовно работят с голям обем имейли, които получават от най-различни източници.

Често тяхната бдителност е най-малка и е лесно да бъдат прилъгани да отворят прикачен файл, който е заразен с необходимия вирус. Всъщност, това се случва в 99% от атаките с т.нар. ransomware. Този тип атаки е и най-популярен сред мобилните устройства, защото много потребители все още не осъзнават, че и смартфоните и таблетите също могат да бъдат мишена за хакерите.

 

СЪВЕТИ НА СПЕЦИАЛИСТА

Ето какво обясни IT специалистът Валентин Русалийски пред burgasdream.com:

Няма да се уморя да повтарям – да се правят офлайн архиви. Облачните архиви също са добър вариант. Има различни начини. По-мързеливи или по-ангажиращи, но само това е истината! 

За системните администратори: 

Съветът е, освен архивите - говорете с юзерите за начина за боравене с пощите, независимо дали са web или не!

И още нещо. Настройването на versioncontrol вътре в операционната система не е най-умното нещо, защото има атаки при който и това се отчита и се затриват и предишните версии. Изведете архивната информация в недостъпна или офлайн среда.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК И ТУК!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови