За 6 минути може да бъде взет кода на банковата ви карта /видео/

Как да се предпазваме от кибератаки научиха бургазлии, посетили IT конферерцията "Киберсигурност в ежедневието и малките фирми ",

която бе проведена на 11 декември в зала 2 на експоцентър Флора.

„За 6 минути може да бъде взет кода на банковата ви карта и да се купува с нея“, обясни единият от лекторите - Мариан Маринов – Hackman. IT експертът разказа как може да ви бъдат свалени данните, не само от дебитната, но и от личната карта. 

Hackman препоръчва за онлайн банкирането винаги да се ползва отделен браузър, да не се запамятява юзъра и паролата за банката, да се изпълзват tokens и да се проверява SSL-сертификата.

Мариян Маринов даде практически съвети и за сигурността на телефона. „Криптирайте данни, сложете парола“, препоръча ескпертът.

„Мога да ви изпратя имейл от когото искате“, заяви пък вторият лектор Валентин Русалийски, който представи лекция за криптоатаките /Ransomware/. Той разясни начините, по които се атакува компютъра. „Ransomware не е вирус и винаги е съврзан с действие на потребителя. Използват се главно пощите, чрез фишинг. Например получавате съобщение „няма да ви платим тази фактура“ и прикачен файл към писмото. В никакъв случай не отваряйте файла“, съветва експертът.

В противен случай започва една незабележима за антивирусните програми дейност, която се върши на компютъра и чрез която програмите на не биват засегнати, а само файловете, съдържащи документи - снимки, екселски таблици и файлове, в които човек влага труд, за да се създадат.

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО ПЪЛЕН ЗАПИС НА ЛЕКЦИИТЕ НА:

Мариан Маринов – Hackman 

"Киберсигурност в реалния свят - ежедневни практики и препоръки за всички" и "Киберсигурност в личния лаптоп(ПС) ежедневни техники,практики и препоръки"

Валентин Русалийски 

"Ransomware (криптиращи) атаки - практика и препоръки" и "Киберсигурност в малките фирми (от един до няколко души персонал)"

 

На снимките

Горе - Мариан Маринов – Hackman 

ДолуВалентин Русалийски 

Текст, снимки и видео Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови