Как могат да клонират банковата ви карта докато плащате на касата /видео/

Вижте цялата лекция на IT експерта Мариан Маринов – Hackman

Как да запазим данните на банковите и личните си карти, как да правим безопасно онлайн банкиране и други съвети за киберсигурност даде на бургазлии IT експертът Мариан Маринов – Hackman. 

Това стана на IT конферерцията "Киберсигурност в ежедневието и малките фирми", която бе проведена на 11 декември в зала 2 на експоцентър Флора.

Ето какво обясни Мариан Маринов:

Банковата карта има една защита и тя е свързана с ПИН-а, който е 4-цифрен и комбинациите не са толкова много. В рамкитe на 12 минути мога да изредя всичките комбинации и да намеря ПИН-а на вашата карта. При нормален шанс мога да „избомбя“ вашата карта за 6 минути.

За Еxpiration data ми трябват 60 опита. От там нататък мога да правя каквото си искам с картата ви.

Клонирането на вашата карта, особено ако става дума за дебитна, става изключително лесно – с четец. Това е изключително малко устройство – 2 милиметра с две жички. Аз мога да си го сложа на пръста и да мина по картата с него, докато вие плащате на касата.

Какво прави банката, за да ви защити в такава ситуация. Например при картите VISA може да имате максимум 20 транзакции, след това се блокира картата.

При картите с wireless с един по-добрът радиоизлъчвател, данните могат да се вземат от метър и половина. Използват се и едни платки, с размери 10/6.5 см, с която минавате над картата и вземате информацията от нея.

Може да си инсталирате едно софтуерче за четене на карти в телефона и с него да минете над картата, за да й вземете данните. 

Защо трябва да си купите портфейл с алуминиево фолио, да правите онлайн банкиране в отделен браузър и други интересни съвети можете да чуете от самия Мариян Маринов - Hackman.

ПЪЛНАТА ЛЕКЦИЯ НА HACKMAN ВИЖТЕ ТУК!

 

Мариан Маринов - Hackman

Мариян е системен администратор по душа. Занимава се с Линукс от 16 години.

Той е партньор и управител на 1H Ltd. - фирма, която пише софтуер за server management специфично за hosting доставчици.

Главен системен архитект във SiteGround, имащ грижата за хиляди сървъри пръснати в дейта центрове на три континета и над 500000 домейна

Голям фен е на Open Source софтуера и редовно говори на различни Open Source конференции на Балканите.

Той също помага и за случването на OpenFest - най-голямата българска Free and Open Source конференция. В свободното си време води курсове по Системна администрация и Мрежова сигурност в Софийски университет и Telerik.

Текст, снимка и видео burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови