САЩ помага за киберсигурността на правителствения облак

Водещи американски IT компании предлагат решения за е-управление и киберсигурност за правителството

Девет водещи американски  IT компании представиха своите решения в областта на е-управлението и киберсигурността пред 40 ключови служители от 22 правителствени агенции по време на Деня на американските  IT технологии, организиран от Посолството на САЩ и Търговския департамент на САЩ  в България.

Събитието се състоя на 12 и 13 декември в Правец и беше поредното от серия мащабни IT събития, организирани от Търговския департамент на САЩ в България.  

Преди него бяха проведени две кръгли маси на тема киберсигурност с участието  на заместник-помощник секретаря по международна търговия на Търговски департамент  на САЩ Кен Хаят  в първата и на един от главните  IT директори на Търговския департамент Джо Паива във втората. Беше организирана и изключително успешната регионална търговска мисия в Югоизточна Европа за киберсигурност с участието на десет водещи фирми от САЩ. 

Cisco, Dell-EMC, F5 Networks, Fortinet, HPE, Microsoft, Oracle, Palo Alto и Vmware споделиха своите най-добри практики за правителствен облак, интернет на нещата (IoT), решения за е-управление, мрежова сигурност в правителството, както и решения за сигурност и защита на информацията в центрове за данни.

Представянето бе направено пред служители от новосъздадената Държавна агенция “Електронно управление”, Министерски съвет, Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Министерство на правосъдието, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието и науката, Администрацията на Президента, Държавен фонд „Земеделие“, Комисията за защита на конкуренцията, Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение", летище София, общините София и Русе, Държавна агенция за национална сигурност и други. В събитието взеха участие представители  на американските IT компании от България, Румъния, Сърбия, Чехия, Полша и Обединеното кралство. 

Денят на американските IT технологии беше открит от Мартина Стронг, шарже д‘афер на Посолство на САЩ в България, Мария Галиндо, търговски аташе на САЩ в България, Албена Петрова, главен секретар, Община Правец, Станислава Димитрова, представител на Търговския департамент на САЩ в България и Росен Желязков, председател на Държавна агенция за „Електронно управление“.

Един от акцентите на събитието беше модерираната от Станислава Димитрова кръгла маса на тема „Дигиталната трансформация в публичния сектор“, където българските държавни служители и  американските IT компании обсъдиха бъдещото си сътрудничество, предстоящите проекти и направиха планове за последващ  обмен на информация между правителствените агенции и бизнеса.

Предвиждат се последващи специализирани форуми, където ще се обсъдят технически решения за киберсигурност на правителствения облак, както и приоритетно изпозлване на облака вместо центровете за данни.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови