Калъфчета с фолио пазят от кражба на личните данни

Вижте цялата лекция на IT експерта Мариан Маринов – Hackman

За киберсигурността в личния лаптоп(ПС) - ежедневни техники, практики и препоръки даде на бургазлии IT експертът Мариан Маринов – Hackman. 

Това стана на IT конферерцията "Киберсигурност в ежедневието и малките фирми", която бе проведена на 11 декември в зала 2 на експоцентър Флора.

Ето какво обясни Мариан Маринов:

Гугъл записва какво сте търсили, за да може следващия път да ви покаже повече информация. Браузърите имат една опция, която се нарича incognito mode. Тя изпраща на всички сайтове, че вие не искате да бъде записвана информация за вас..., но те не са длъжни да изпълнят вашата молба. Incognito mode казва да не се записва информация за сайтовете, които сте посещавали.  Защото например може да се гледали порносайт и той се записва в history-то.

Как да защитим личните си документи? Лична карта, паспорт, шофьорска книжка, ЕГН... В паспорта има чип, който може да се прочита. Същото е и с картите с pay pass. Когато си вземате новия задграничен паспорт, си вземете от тези калъфчета за документи, които са с алуминиево фолио. Новите паспорти имат информация за пръстов отпечатък.

Виждал съм във фейсбук лични документи на хора. Виза за щатите също. Задраскали няколко реда, но оставена долната част с буквите, или в неговия случай с цифричките. Аз възпроизведох неговото ЕГН и номера на паспорта. 

Като изключим името и снимката, всичко останало не трябва да се пуска.

Реално в много случаи сигурността във фирмите се свежда до една карта за достъп RFID. Те са много лесни за прочитане от разстояние. Криптирайте данните на устройството, криптирайте данните на външната карта, много лесно се програмират такива карти. Има евтини устройства за програмиране на карти.

С тази карта всеки може да си осигури достъп навсякъде в офиса. За да не се случи това, аз си пазя тази карта, както си пазя личните документи, както си пазя банковите карти.

Как можете да защитите телефона си? Криптирайте данните на устройството, криптирайте данните на външната карта, сложете си парола, а не ПИН, setup remote lock and wipe.

Никога не използвайте отключване с жестове или с геометрични фигури. Бъдете много внимателни със софтуера, който инсталирате на вашите телефони и какви права на достъп ви иска той.

Имайте предвид, че програми като Facebook, Gmail и други имат постоянен достъп до акаунтите ви.

Онлайн банкирането – винаги в отделен браузър. Никога не запаметявайте user/pass за банкирането си. Използвайте Password manager за записване на паролите. Това ви дава възможност да имате силни пароли.

Гледайте пълната лекция на IT експерта Мариан Маринов – Hackman в долния линк

http://www.it-burgas.com/

ВИЖТЕ ПЪРВАТА ЛЕКЦИЯ НА МАРИАН МАРИНОВ ТУК!

Текст, снимки и видео burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови